Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Risk att förbud skapar svart marknad för kaféer

De senaste åren har allt fler vattenpipskaféer etablerat sig i Sverige. De är ett välkommet tillskott i det svenska nöjeslivet och för många har de blivit en ersättning till att dricka alkohol på krogen. Tyvärr kommer den nya tobakslagen i princip omöjliggöra vattenpipskaféernas framtid i Sverige. Det är helt fel väg att gå 2019, skriver företrädare för Liberala ungdomsförbundet Väst.

Publicerad: 28 februari 2019, 12:16

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

TobakAlkoholHälsa

I bestämmelserna i tobakslagen som träder i kraft den första juli i år står det angivet att rökning är förbjuden inomhus såväl som utomhus på serveringsställen. Rökning avser inhalering av tobak samt andra njutningsmedel som till exempel vattenpipor. Förvisso kan kaféer liksom tidigare ha vissa avsedda rum för rökning men dessa får bara utgöra en mindre del av verksamhetens yta och i rummen får det inte ske någon typ av servering.

Redan i utredningen till lagförslaget gick det att läsa att den nya tobakslagen sannolikt kommer att innebära slutet för de näringsidkare som i dag driver vattenpipskafféer. I lagförslaget framgick det dessutom att det saknas statistik om hur många kaféer det finns i Sverige eller hur många anställda som kommer tvingas ut i arbetslöshet på grund av den nya lagen.

Vattenpipskaféer erbjuder ett alternativ till de personer som inte vill vistas i miljöer där alkohol förekommer. På vattenpipskaféer serveras vanligtvis inte alkohol och därför blir de en mötesplats för människor som vill ha en alkoholfri miljö. Individer som väljer att besöka ett vattenpipskafé är väl medvetna om att de kommer utsättas för rök – det är trots allt en del i konceptet.

Därför är det helt naturligt att personer som är känsliga mot rök väljer att inte gå dit. Vi tror på att individen måste få göra sina egna val kring sin hälsa, även om de valen inte alltid är de bästa.

Liksom all annan rökning förekommer det även hälsorisker med att röka vattenpipa, det är inget som ska förnekas, men samtidigt är rökning av vattenpipa inte förbjudet i Sverige.

Vi ser ingen motsättning mellan att människor informeras om eventuella risker som finns i samband med att röka vattenpipa och att bedriva denna typen av verksamhet. Däremot tycker vi inte att det är statens ansvar att uppfostra vuxna människor genom att införa diverse förbud.

Konsekvensen av den nya tobakslagen är att det finns en stor risk för en svart marknad av vattenpipskaféer. Vi vet historiskt att generella förbud mot något ofta just leder till en svart marknad då efterfrågan fortfarande finns kvar i samhället. Detta står i skarp kontrast till dagens situation där kaféinnehavare i stället betalar in skatt på pengarna som tjänas från rökande kunder.

Den nya tobakslagen kommer innebära att ett välkommet tillskott i nöjeslivet försvinner och det bidrar till förödande konsekvenser för de näringsidkare som bedriver vattenpipskaféer. Vi tycker att Sveriges makthavare ska sluta lägga fram förslag som inskränker människors frihet och som direkt är näringslivsfientliga. Låt vuxna människor roa sig under ansvar i fred, håll tassarna borta från vattenpipan.

Olle Johnsson, Andre vice distriktsordförande, Liberala ungdomsförbundet Väst

Soroush Rezai, distriktsordförande, Liberala ungdomsförbundet Väst

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

TobakAlkoholHälsa

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev