Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Rimlig ålder på asylsökande går att fastställa

Doktoranden Louise Dane beskyller mig för felaktigheter. Finns det sådana ska de givetvis rättas, men även Louise citerar mig fel, svarar Staffan Danielsson (C).

Publicerad: 12 augusti 2015, 09:43

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FlyktingbarnCenterpartietFlyktingpolitikEnsamkommandeAsylsökande unga

REPLIK. Jag är ödmjuk inför den svåra men viktiga problematik som jag tar upp, och där jag landar i att Sverige alltför dåligt tar sitt ansvar för att granska asylsökandes ålder.

Alla med asylskäl har naturligtvis rätt till asyl, och jag har naturligtvis aldrig påstått att man bara kan söka asyl om man är barn, vilket Dane (DS 11/8 ) märkligt nog hävdar.

Hon hävdar också att ”det är överhuvudtaget inte möjligt att styrka sin ålder genom ett medicinskt test”. Här har hon också fel. En asylsökande vars ålder ifrågasätts har rätt att begära att få genomgå ett ålderstest.

Danes formulering syftar på att Socialstyrelsen uttalat att det i dagsläget inte finns någon medicinsk eller psykosocial metod som exakt kan fastställa den kronologiska åldern på en person i övre tonåren.

Visst är det så, jag instämmer. Däremot går det att fastställa ett rimligt åldersintervall och hur säkert detta kan göras är ju vad diskussionen handlar om.

Vad slutligen gäller om hur stor andel av de asylsökande till EU som väljer Sverige ska ju fakta gälla.

Uppenbart är att Sverige varit det EU-land som tagit emot flest ensamkommande barn av alla EU:s länder och att andelen ökat kraftigt från under 10 % 2006 till ca 30 % år 2014.

När Migrationsverkets prognos kom visade den att antalet ensamkommande under 18 år till Sverige skulle öka från 7 000 2014 till cirka 12 000 2015. Samtidigt var prognosen på EU-nivå runt 25-30 000. Därför använde jag siffran 40 procent. Har antalet nu räknats upp ska givetvis korrekta siffror anges.

LÄS MER: Barnläkarna kräver för stora säkerhetsmarginaler och Börja kontrollera åldern på ensamkommande barn. 

Staffan Danielsson, riksdagsledamot (C)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev