Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

RFSU: Låt oss reda ut vår roll i skolans sex- och samlevnadsundervisning

Våra utbildningspass ska ses som ett komplement till skolornas sexualundervisning. All upplysning vi gör baseras på vetenskaplig grund och forskning, replikerar Jesper Setréus, föreningsutvecklare på RFSU.

Publicerad: 20 september 2021, 12:41

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”I dag är efterfrågan på stöd till god sexualupplysning från RFSU stor både bland lärare och elever enligt en oberoende undersökning vi har låtit göra,” skriver Jesper Setréus.

Foto:  Kasto80/Mostphotos


Ämnen i artikeln:

UndervisningSexualupplysning

Det uppstår ibland en förvirring kring RFSU:s informatörsverksamhet på skolor och syftet med den. Så låt oss reda ut begreppen en aning. Sexualundervisningen i svensk skola är obligatorisk och något skolorna står för. Målet är att undervisningen ska rusta eleverna för alla de upplevelser, känslor och tankar de kommer att möta i relationer och till sin kropp och sexualitet för att själva kunna fatta kloka beslut.

LÄS OCKSÅ URSPRUNGSARTIKELN: Det behövs fler röster i skolans sex- och samlevnads­undervisning
LÄS OCKSÅ SLUTREPLIKEN: ”Skolans sexualundervisning behöver bli mer allsidig”

Men mycket riktigt finns det ibland brister i sexualundervisningen, det visar inte minst Skolinspektionens granskning från 2018. Det är vanligt att lärare upplever att det är svårt att diskutera relationer, kropp och sexualitet med sina elever. De känner en osäkerhet och kanske saknas både kunskap och verktyg. 

Regeringen har fattat beslut för att rusta lärarna bättre, men fortfarande har de inte alltid de rätta förutsättningarna. I dag är efterfrågan på stöd till god sexualupplysning från RFSU stor både bland lärare och elever enligt en oberoende undersökning vi har låtit göra. Det står skolorna fritt att bjuda in vilka organisationer de vill och det är långt fler organisationer än RFSU som också bjuds in.

RFSU är en politiskt obunden organisation som har jobbat med att upplysa om sex, kroppen, relationer, kärlek och preventivmedel sedan 1933. Våra utbildningspass ska ses som ett komplement till skolornas sexualundervisning. Lärare och annan skolpersonal är alltid välkomna att sitta med för att inspireras, eller fortsätta de diskussioner som påbörjas under passet. 

Informatörens främsta uppdrag är inte att föreläsa. Hen leder ett samtal med eleverna och stöttar dem i att bilda sina egna uppfattningar. Målet är att skapa respektfulla möten, där allas frågor och erfarenheter får ta plats. All upplysning vi gör baseras på vetenskaplig grund och forskning. 

Vi är övertygade om att utbildning och bra samtal är nyckeln för att öka kunskap – både bland elever, lärare och i samhället i stort. Syftet med vår verksamhet är att eleverna själva ska kunna fatta kloka beslut om sin kropp, sexualitet, relationer och sina liv. 

Jesper Setréus
Föreningsutvecklare på RFSU 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev