Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Respektera oss äldre – annars röstar vi på någon annan!

Minst 20 procent av Sveriges befolkning är äldre än 65 år. Röstdeltagandet bland oss är högt. Vi kommer att stå på barrikaderna och göra allt vi kan för att äldrefrågorna ska bli avgörande för valet 2022, skriver företrädare för Äldreupproret.

Publicerad: 18 mars 2021, 04:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Vi 65-plussare kommer inte att rösta på någon politiker eller något parti som inte talar direkt med oss,” skriver debattörerna.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT


Ämnen i artikeln:

Äldre

Det är inte för intet som allt fler över 70 börjar känna sig utrotningshotade som åldersgrupp på grund av samhällsklimatet.

Ädelreformen som infördes 1992 var bra och riktigt tänkt. Ingen skulle behöva bo i stora salar på ett ålderdomshem. Den som kunde skulle bo hemma och få hjälp och stöd av hemtjänst. Den som inte kunde bo kvar i hemmet skulle kunna flytta till ett särskilt boende, med eget hyreskontrakt och omsorg. Omsorgen skulle skötas av kommunen och sjukvården av regionerna.

Vad rätt man tänkt, fast så fel det blev. Ett problem är att den som inte kan bo kvar hemma först måste ansöka om boende hos socialtjänsten, hos biståndsbedömarna i respektive stadsdel eller kommun. Man har alltså ingen självklar rätt att bo på ett vård- och omsorgsboende. När man ansökt, fint och prydligt, ska ansökan bedömas. Sedan får man vänta på beslut, ja eller nej. Om svaret blir nej kan man överklaga till förvaltningsrätten. Då kan handläggningstiden vara så lång att den gamla hinner dö. Så då är problemet löst och kommunen slipper kostnaden.

I samband med pandemin blev bristerna inom äldreomsorgen, milt uttryckt, så tydliga att det inte längre går att blunda för dem. Coronakommissionens första delbetänkande ”Äldreomsorgen under pandemin” SOU 2020:80, är mycket belysande. Det är svårt att inte bli arg. Eller göra uppror.

Det behövs ett nytt tänkande kring hela äldreomsorgen. Då menar vi omsorgen om de äldre som är i behov av insatser – oavsett om den räknas som sjukvård eller omsorg.

Det behövs både en ny rättighetslag för äldreomsorgen och en äldreminister. En sådan lag, och en sådan minister, borde vara lika självklara som att det finns en skollag och en utbildningsminister. Lagen om äldreomsorg ska innehålla föreskrifter om hur vården ska vara utformad när det gäller bemanning, personalens utbildning, kontinuitet och tillgång till geriatrisk och allmänmedicinsk kunskap. Det behövs en utveckling liknande förskolans professionalisering även inom äldreomsorgen.En förutsättning är att utbildningen blir nationell, så att all vårdpersonal står på samma grund och därefter fortsätter sin kompetensutveckling.

Minst 20 procent av Sveriges befolkning är äldre än 65 år. Röstdeltagandet bland dem är högt. Vi kommer att stå på barrikaderna och göra allt vi kan för att äldrefrågorna ska bli avgörande för valet i september 2022.

Vi 65-plussare kommer inte att rösta på någon politiker eller något parti som inte talar direkt med oss. Inte heller på någon som använder uttrycket ”våra äldre”.

Så, alla beslutsfattare, vad vill ni i frågor om synen på äldre och äldreomsorgen?

Lilian Eriksson, Äldreupproret

Anna Hartmann, Äldreupproret

Kristina Kindblom, Äldreupproret

Rosie Rothstein, Äldreupproret

Ann-Catrine Sundman-Norberg, Äldreupproret

Ulla Tydén, Äldreupproret

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Äldre

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev