tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Replik: ”Tillsätt en samordnare för smarta fastigheter”

Vi välkomnar myndigheternas krav på bättre offentliga upphandlingar — men staten behöver också tillsätta en samordnare för smarta fastigheter, skriver Siemens Smart Infrastructure.

Publicerad: 10 januari 2022, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Kommunerna behöver stor teknisk beställarkompetens inom digitalisering och automatisering, skriver Andreas Finnstedt vid Siemens Smart Infrastructure Foto: Daniel Roos


Ämnen i artikeln:

Hållbart byggandeHållbar offentlig upphandlingKlimatarbetetKlimat

Omställningen till smarta fastigheter och energisystem är avgörande för att nå klimatmålen. Boverkets och Upphandlingsmyndighetens krav på bättre offentliga upphandlingar är därför positivt. Vi ser även att energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar behöver tillsätta en nationell samordnare för smarta fastigheter, skriver Andreas Finnstedt, Sverigechef för Siemens Smart Infrastructure. 

Riksdagens partier har i bred enighet satt ett ambitiöst mål för klimatpolitiken. Därför är det bra att Boverket och Upphandlingsmyndigheten kommer med förslag på hur hållbara offentliga upphandlingar i byggprojekt kan bidra till att målen nås.

Vi aktörer som utvecklar och investerar i den teknik som krävs för den gröna omställningen, ställer oss helhjärtat bakom ambitionen som riksdagen pekat ut. Men vi behöver hjälp. Nationell samordning är avgörande för att skynda på upprustningen av fastighetsbestånd och energisystem. 

Sveriges enfamiljshus, flerbostadshus och lokaler använder drygt 20 procent av Sveriges totala energianvändning, vilket motsvarar cirka 80 TWh. Det är lika mycket som används i transportsektorn under ett år. En betydande utmaning är att byggnader är ineffektiva i sin energianvändning, vilket gör att det går mer energi än nödvändigt till fastighetsbeståndet.

För att Sverige ska nå klimatmålet till 2045 behöver vår samlade energianvändning minska kraftigt. En påskyndad digitalisering av fastighetsbeståndet i kombination med energieffektiviserande renoveringar innebär att den totala konsumtionen kan optimeras på ett helt nytt sätt, och därmed reduceras. Ett smartare energisystem med digitaliserade, energieffektiva byggnader och mer automatisering gör att hållbara energislag kan användas där de gör som mest nytta – i tillverkningsindustrins och transportsektorns omställning.

Regeringen har presenterat flera lovande initiativ för att driva på omställningen och upprustningen. Men utvecklingen går för långsamt. Trots att tekniken för att digitalisera och automatisera fastighetsbestånd och elnät redan existerar så sker detta i alldeles för låg utsträckning i dag.

Genom att utveckla digitala plattformar för sina fastighetsbestånd får kommuner och andra stora fastighetsägare helt nya möjligheter. Att samla alla informationsflöden på samma plats möjliggör avancerade analyser för energieffektivisering och -optimering. 

Men trots vetskapen om vinsterna, verkar det som att steget för många kommuner är för stort. Det krävs stor teknisk beställarkompetens inom digitalisering och automatisering, och rädslan att göra fel är ofta stor – då är det lättare att fortsätta som man redan gör.

Vad som behövs är en myndighets- och sektorövergripande funktion för smarta fastigheter; en nationell samordnare som kan samla fastighetsaktörers och teknikleverantörers kunskap, belysa nödvändiga regeländringar och driva på för att den offentliga sektorn ska gå i bräschen för att utveckla ett smart och digitaliserat fastighetsbestånd. 

I det behöver också uppdraget som upphandlingsstöd åt kommunerna vara högt prioriterat. En nationell samordnare för smarta fastigheter blir en nödvändig knutpunkt mellan näringslivet, forskningen och det offentliga för att nå klimatmålet.

Sverige kan bli det ledande och goda exemplet för en grön omställning. Inom industrin står vi redo med tekniska lösningar för ett digitaliserat fastighetsbestånd som kan optimera energianvändningen. Den nya energi- och digitaliseringsministern har nu chansen att kraftsamla för ett mer klimatsmart fastighetsbestånd. Vi hoppas att Khashayar Farmanbar hörsammar vårt förslag. 

Andreas Finnstedt
Sverigechef för Siemens Smart Infrastructure

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev