onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Replik: ”Liberalerna blandar bort korten kring resursskolorna”

Liberalerna har fel, det går visst att skjuta till mer medel till resursskolorna under rådande lagstiftning, skriver Föräldranätverket Rätten till utbildning i en replik.

Publicerad: 20 december 2021, 13:27

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lyssna till de kommuner som satsat extra på resursskolan, uppmanar Föräldranätverket Rätten till Utbildning Foto: Jessica Gow / TT


Ämnen i artikeln:

LiberalernaADHDSkolanUtbildning

Vi föräldrar med barn som går i resursskolor välkomnar givetvis Liberalernas, Moderaternas och Kristdemokraternas initiativ i utbildningsutskottet i riksdagen som syftar till att resursskolorna får en egen definition i skollagen. Men det Liberalerna missar är att den lag som L-styrda utbildningsnämnder i flera kommuner väljer att tolka till nackdel för barnen med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar – väljer andra kommuner att tolka till barnens fördel. Att det under befintlig lagstiftning är omöjligt att tillskriva barnen det tilläggsbelopp de har rätt till är helt enkelt inte sant. Och att lägga allt ansvar på Socialdemokraterna är att göra det lätt för sig. 

Däremot är det sant att Stockholms stad efter flera år av påtryckningar från resursskolor, föräldrar och andra intressenter i stort återställde den finansiering av resursskolorna som i flera år hade hållits tillbaka. Men det krävdes att tre välrenommerade och oerhört uppskattade resursskolor var på väg att lägga ner för att staden skulle ta sitt förnuft till fånga. 

Samtidigt driver L-styrda utbildningsnämnder i till exempel Täby och Solna samma hårda linje som Stockholms Stad gjorde tidigare. I dessa kommuner sker en kraftig underfinansiering som drabbar barnen och som i slutändan kommer leda till samma utveckling som var på väg att ske i Stockholm – att skolorna i dessa kommuner inte kan fortsätta sin verksamhet. Och det är en verksamhet som är helt avgörande för barnens framtid.  

Detta medan andra kommuner som Danderyd, Vaxholm och Nacka ger de tilläggsbelopp som barnen i resursskolorna har rätt till – trots att de lyder under samma lag. 

Just nu finns i stort sett inga alternativ för barnen med autism- och ADHD-diagnoser i Stockholm. De kommunala alternativen är få och den så kallade utbyggnaden som skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) basunerade ut i samband med att hon tillträdde haltar kraftigt. Enligt siffror från utbildningsförvaltningen finns det endast strax över 300 platser i stadens centrala och regionala undervisningsgrupper. 

Antalet små undervisningsgrupper på de lokala kommunala skolorna har i stället minskat från 700 platser till 450 platser på två år. Ställ det mot att det bara i Stockholms stad står minst 1 500 barn i kö till resursskolor – barn som i dag tvingas vara kvar i en skola som är allt annat än anpassad efter deras behov. 

Vi med barn i resursskolor ser varje dag vilken skillnad det är för våra barns liv när de får de resurser de har rätt till. Det finns hundratals berättelser som beskriver samma sak - hur barnen går från en vardag i den ”vanliga skolan” fylld med konflikter, ångest, oro, ilska, rädsla och total känsla av utanförskap, till en vardag i resursskolan som ger dem tillbaka glädjen, nyfikenheten och livslusten.

Samtidigt som en förändrad lagstiftning skapar stabilitet på lång sikt så måste det kombineras med kommuner som faktiskt tar sitt ansvar! Vi föräldrar är trötta på att våra barn hanteras som ett politiskt experiment utan vare sig syfte eller mål. 

Och det är dags för Liberalerna att ta sitt ansvar i de kommuner de kan påverka och agera som det skolparti de säger att de är. Det vill säga ett parti som ger alla barn möjlighet att nå sina drömmar – även barn som har autism och ADHD. 

Christian Wettergren
För Föräldranätverket Rätten till Utbildning

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev