måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Replik: ”Kommunala skolor får redan mer pengar än fristående skolor”

Publicerad: 28 februari 2022, 05:00

Att försöka förbättra skolan genom att strypa resurserna till seriösa och välfungerande friskolor är helt fel väg att gå, skriver grundarna av Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor. Foto: JESSICA GOW / TT

De kommunala skolorna förfogar redan över mer resurser än vi. Innan man gör något så drastiskt som att minska skolpengen för oss fristående skolor så bör man noga undersöka hur likvärdiga resurserna verkligen är, skriver grundarna av Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor.

Ämnen i artikeln:

SkolpengSkolanUtbildningFriskolor

I sitt inlägg i den 17 februari vill Mats Leijon sänka skolpengen till fristående skolor med 15 procent. Hans motivering för detta är att fristående skolor, när friskolereformen sjösattes, fick nöja sig med 85 procent av de kommunala skolans skolpeng. 

Det stämmer, att när vi startade Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor 1994, så fick eleverna en skolpeng som uppgick till 85 procent av den kommunala skolans elevkostnad. För att klara verksamheten var vi tvungna att ta ut terminsavgift och måltidsavgift. Det är naturligtvis inte en situation som någon vill ha tillbaka. Skolan ska vara avgiftsfri. Det var när är avgifter förbjöds som skolpengen till fristående skolor och kommunala blev lika stor.

Skolpengen utgår från de kommunala skolornas budget. Om man fördjupar sig i de kommunala skolornas rapportering av sina kostnader i efterhand till SCB så ser man att de i många fall är långt högre än den skolpeng som de fått. Så överlag förfogar de kommunala skolorna redan över mycket större resurser än de fristående skolorna. Innan man gör något så drastiskt som att minska skolpengen för de fristående skolorna så bör man noga undersöka hur likvärdiga resurserna verkligen är i dagsläget. Det finns statistik att tillgå hos SCB.

Att försöka förbättra skolan genom att strypa resurserna till seriösa och välfungerande friskolor är helt fel väg att gå.

Louise Westerberg och Louise Ankarcrona
Grundare av Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor (som återinvesterar alla vinster)

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev