Debatt
Replik: ”De flesta regioner tar ansvar för AT-tjänsterna”
SKR är helt överens med Sveriges Yngre Läkares Förening (Sylf) om att det är en viktig fråga att utöka antalet AT-tjänster. Men frågan om dimensionering och genomförande av AT ägs av respektive region, skriver Marie Morell.
Publicerad: 22 december 2021, 13:02
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
SKR bedriver ett långsiktigt arbete för att stödja regionerna i deras arbete med kompetensförsörjning, skriver Marie Morell. Foto: Erik Simander, Jeppe Gustafsson
Sylf behöver påminnas om att SKR är en medlemsorganisation, det är regionerna själva som har det operativa ansvaret för läkartillgången. Vi anser dock att de, utifrån sina olika förutsättningar, tar ett stort ansvar för att utöka antalet AT-tjänster. De flesta regioner anställer fler AT-läkare än de själva har behov av - medan några skulle behöva öka sina AT-tjänster. Dessa regioner tar dock ett stort ansvar för läkarnas grundutbildning, där antalet studenter har ökat mycket kraftigt, vilket delvis konkurrerar om utrymmet för AT.
SKR bedriver ett långsiktigt arbete för att stödja regionerna i deras arbete med kompetensförsörjning och utbildning av vårdens framtida medarbetare. I det ingår att ta fram prognoser och bedömningar om dimensionering av läkarnas AT och BT (en introduktionstjänstgöring inom ramen för specialiseringstjänstgöringen) samt att stödja regionerna i deras arbete med att utöka antalet AT-platser och korta vägen till legitimation och specialistkompetens.
SKR:s arbete med att genom dialog, erfarenhetsutbyte och faktaunderlag stödja utvecklingen för att öka antalet AT-tjänster fortsätter. Bland annat inom ramen för det partsgemensamma arbete om läkares utbildningstjänster som ingår i det avtal som SKR och Läkarförbundet har tecknat och som löper i ytterligare drygt två år.
Socialstyrelsens nya och mer generösa tolkning av vilka verksamheter som är tillåtna för AT-tjänstgöring är ett resultat av att regionerna och SKR har lyft behovet av ett sådant ställningstagande. Bland annat i en workshop tillsammans med en av Nationella vårdkompetensrådets arbetsgrupper där även Sylfs ordförande har deltagit. Det är också resultatet av en gemensam skrivelse med både SKR och Läkarförbundet som avsändare. Myndighetens besked är mycket välkommet och ökar regionernas möjligheter att skapa fler AT-tjänster framöver.
Marie Morell
Ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.