Få hela storyn
Starta din prenumeration
Debatt
I dag lämnar sex av tio rektorer sitt uppdrag inom tre år skriver ordföranden för Sveriges Skolledarförbund, Matz Nilsson.
Publicerad: 23 april 2021, 03:00
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
”Jag är övertygad om att svensk utbildning skulle må bra av att fler chefer kunde arbeta långsiktigt med verksamhetsutveckling av sina enheter,” skriver Matz Nilsson.
Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån
Sveriges viktigaste chefer, skolledarna, samlas till kongress under en tuff och utmanande tid. Regeringens mantra att skolan är det sista som stängs under en pandemi har varit bra för våra elever, men det har slitit hårt på personalen – inte minst skolledarna som fått arbeta mer än någonsin tidigare.
Krisen har också visat på svagheter i vårt styrsystem, där lokala skolledare stått inför svåra avvägningar i frågor med stor inverkan på individers hälsa och välmående. Ansvariga myndigheter har inte sällan gett motstridiga råd.
De förutsättningar rektor har att leda sin förskola eller skola i dag brister. Skolverkets statistik visar att sex av tio rektorer lämnar sitt uppdrag inom tre år. Jag är övertygad om att svensk utbildning skulle må bra av att fler chefer kunde arbeta långsiktigt med verksamhetsutveckling av sina enheter.
Sveriges Skolledarförbund kommer därför att driva ett antal frågor för att rektorsyrket ska kunna fortsätta vara ett attraktivt yrkesval:
Att med jämna mellanrum arbeta mer än en normal arbetsvecka är en självklarhet för skolledare. Men när arbetstiden ständigt är lång och möjligheterna för återhämtning är små, kan det få långtgående konsekvenser. Här finns nu en bra åtgärdslista för alla huvudmän att börja arbeta efter för att komma till rätta med problematiken.
Jag menar att det finns luckor i det rättsliga regelverket när det gäller olika typer av trakasserier och vid mindre allvarligt våld riktat mot tjänstemän. Dessutom saknas det i stor utsträckning skydd för arbetstagare som blir utsatta av den som man vanligtvis kallar tredje person, vilket är det vanligaste för skolledare.
Pandemin har lyft fram skolans oerhört stora betydelse för samhället generellt och för barn och ungdomars tillvaro specifikt. Jag är stolt över vad vi skolledare åstadkommit hittills under krisen. Men vi behöver förändra och förbättra i systemet. Sveriges Skolledarförbunds nya styrelse kommer att bjuda in såväl huvudmän som regeringsföreträdare till dialog om hur vi kan komma framåt tillsammans.
Matz Nilsson, förbundsordförande, Sveriges Skolledarförbund
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.