söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Reimer tar inte patienternas vårdbehov på allvar

Mats Reimers nedlåtande kommentarer om att besöken hos nätläkare handlar om hälsoångest eller behov av mormorsbehandling tyder på att han inte tar patienterna på allvar. Han bör ta till sig den information om digitala vårdmöten som finns tillgänglig, så han slipper uppröras i onödan, replikerar Henrik Kangro, medicinsk ledningschef på Min Doktor.

Publicerad: 23 augusti 2019, 08:37

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Vi är stolta över att kunna erbjuda vård samma dag till patienter som ofta fått vänta orimligt länge för att få hjälp på vårdcentralen, ” skriver Henrik Kangro. Foto: Anna Svanberg, Bildbyrån / Min Doktor


Ämnen i artikeln:

NätläkarePrimärvårdPatienterLäkare

Replik. I en krönika i Dagens Samhälle skriver Mats Reimer att det är dags att ”sluta subventionera engångsläkarna”. Reimers förvillande argument är enbart baserade på hans privata politiska åsikter och känslor och erkänner faktiskt själv att han inte har någon kunskap eller fakta i ämnet. “För egen del har jag svårt att tro att videosamtal med patienter skulle ge mig mer än vad telefonen gör i dag, men jag kan ha fel.“ Låt oss därför bjuda Reimer på fakta om “telemedicin”.

Vi är stolta över att kunna erbjuda vård samma dag till patienter som ofta fått vänta orimligt länge för att få hjälp på vårdcentralen. De slipper ta ledigt från jobbet eller skolan och lämnar samtidigt plats åt någon annan som köar för det fysiska vårdmötet.

Vi är också stolta över den digitala arbetsprocess som våra läkare hela tiden bidrar till att förfina. Baserad på främst skriftlig kommunikation, med inbyggda beslutsstöd, varningsflaggor, påminnelser om labsvar och remisser. Ett system som gör återbesök till samma läkare möjliga oavsett var i landet patient och läkare befinner sig, och som enligt läkarna själva gör det lättare att förskriva mindre antibiotika.

Vi har förståelse för att Reimer helst vill träffa patienter som han ”redan träffat och har en relation till”, men han borde respektera att den uppfattningen kanske varken är ömsesidig eller nödvändig i alla sammanhang. Och det är väl ändå patientens behov och inte Reimers som ska stå i centrum.

Reimer pekar på väntetiderna på akuten och till operationer, men glömmer nämna hur många som köar till vårdcentralen. I Halland går så många som en tredjedel av befolkningen till akuten med primärvårdsbesvär, för att få snabbare vård än de får på vårdcentralen.

Om vi tittar på samhällskostnaden för att handlägga ett besvär på vårdcentral när det kunde handlagts digitalt, kostar Reimers önskemål skattebetalarna 1 200 kronor mer per patient. På akuten blir det ett par tusen kronor till.

Vi diskuterar gärna frågan om patientavgift, och påminner om att SKL i Riksavtalet kräver triage för att undvika överkonsumtion. Vårt digitala anamnesupptag fungerar nämligen även som triagering, och hjälper patienten till rätt vårdnivå: egenvård, rådgivning av sjuksköterska, fysiskt besök, akut besök eller fortsatt digital handläggning. I en tidigare debattartikel här i Dagens Samhälle förklarar vi hur det kan vara mest effektivt att låta patienter undersökas av en erfaren specialistläkare direkt, utan att först gå den kostsamma och tidskrävande vägen via 1177, eller sjuksköterska på vårdcentral.

Men det kanske allvarligaste problemet med Reimers argumentation är hans bristande tilltro till kollegorna inom läkarkåren. Hans nedlåtande kommentarer om att besöken hos nätläkare handlar om hälsoångest eller behov av mormorsbehandling tyder på att han inte heller tar patienterna på allvar.

Att han dessutom menar att patienter med exempelvis urinvägsinfektion och eksem inte ska få subventionerad primärvård beroende på vilken vårdgivare de väljer – en idé om att bestraffa patienter helt baserad på Reimers politiska åsikter – går stick i stäv med likabehandlingsprincipen i lagen om valfrihetssystem.

Vi uppmanar Reimer att ta till sig av den information om digitala vårdmöten som finns tillgänglig, så han slipper uppröras i onödan. Den fortsatta utvecklingen av digitala vårdmöten förtjänar en faktabaserad debatt med patientens bästa i åtanke.

Henrik Kangro, leg. läkare, Specialist i internmedicin och hematologi, medicinsk ledningschef Min Doktor

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev