torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Reimer sprider lögner och myter om antroposofer

Vidarkliniken som vi har drivit i Järna under mer än 30 år tvingas nu stänga till stor del på grund av systematiskt förtal och lögner, som Mats Reimer och hans gelikar, sprider. Det skriver Anders Kumlander, ordförande i Stiftelsen Vidarkliniken.

Publicerad: 21 maj 2019, 13:21

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vidarklinken tvingas stänga.

Foto: Janders


Ämnen i artikeln:

Vaccinationer

Replik. Mats Reimer har i en krönika i Dagens samhälle skrivit om att vaccination inte ger något fullständigt och livslångt skydd mot mässling. Texten i huvudsak är bra och viktig, men Mats Reimer har fel om antroposofi.

Antroposofi är ingen religion och det finns mig veterligen inga ”troende antroposofer som av religiösa skäl vill att barnen skall få mässling”. Det är en ren myt och det vet Mats Reimer. Vaccinationsmotstånd har också dementerats många gånger av de som är medicinskt ansvariga för vårdcentralen i Järna, som drivs av Stiftelsen Vidarkliniken.

Det är riktigt att vaccinationsgraden är något lägre i Järnaområdet, men det beror sannolikt på att det finns många familjer i detta område som sökt sig hit för att leva ett så naturligt liv som möjligt, odla giftfritt etcetera. Dessa familjer gör sina egna val.

Det finns ingen centralstyrd institution i Järna – antroposofisk eller annan - som talar om vad de ska göra eller inte göra. Den som kallar sig antroposof och har förstått denna filosofiska riktning ser istället sitt eget ansvar för sina egna beslut och gentemot samhället som det viktigaste och inser att ingen kan gömma sig bakom religion eller andra läror.

Det sjukhus Vidarkliniken/Vidar Rehab som vi drivit i Järna under mer än 30 år tvingas nu stänga till stor del på grund av systematiskt förtal och lögner, som Mats Reimer och hans gelikar i föreningen Vetenskap och Folkbildning, skeptikerrörelsens högborg i Sverige, ägnat sig åt i media. Vi är besvikna över medias okritiska hållning till dessa återkommande påhopp och välkomnar en bevakning på hederliga grunder av de samhällsfrågor frågor vi är engagerade i.

*I en tidigare version av artikeln citerades Mats Reimer felaktigt. Citatet är nu korrekt.

Anders Kumlander, ordförande i Stiftelsen Vidarkliniken

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Vaccinationer

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev