måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Regionråd: Ministerduons lösning för upphandling av vård är inte realistisk

Sveriges regioner behöver nya verktyg för att kunna leverera rätt vård i rätt tid, inte mer byråkratiskt krångel. Det skriver regionråden Gilbert Tribo (L) och Anna Mannfalk (M) i en slutreplik om regelverket för att upphandla sjukvård.

Publicerad: 13 juli 2021, 09:21

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Regionråden Gilbert Tribo (L) och Anna Mannfalk (M) i Skåne avfärdar de lösningar som två ministrar fört fram om upphandlingar i sjukvården.


Ämnen i artikeln:

LOUVårdskuldenVårdköerRegion SkåneLena HallengrenLena Micko

Efter mer än ett år med Covid-19-pandemin är situationen i svensk sjukvård allvarlig. Många har fått vänta alldeles för länge på sin vård. Så kan vi inte fortsätta. För att vända på trenden med uppskjuten vård samtidigt som vi avlastar den hårt ansträngda offentliga vården behöver vi ta hjälp av de privata vårdgivare som både vill och kan hjälpa till. Tyvärr står byråkratiska hinder i vägen. 

Vi skickade därför ett öppet brev till Lena Hallengren (S), socialminister, där vi begärde att regeringen möjliggör för Sveriges regioner att tillfälligt åsidosätta lagen om offentlig upphandling (LOU) och direktupphandla den vård som drabbats hårdast av pandemin.

När socialminister Lena Hallengren (S) tillsammans med civilminister Lena Micko (S) svarade på vår förfrågan saknas det dock förståelse för verkligheten. De viftar bort behovet av nya verktyg och hävdar att Sveriges regioner istället kan använda existerande regelverk och upphandla vård med korta anbudstider. Men dessa två lösningar går tyvärr inte att likställa med varandra. 

Att upphandla vård med korta anbudstider som ministrarna föreslår är problematiskt. Risken finns att alla detaljer inte hinner bli förtydligade under den korta anbudstiden. Vi kan helt enkelt få avtal av sämre kvalitet och onödiga tvister med vårdgivare, vilket i slutändan drabbar patienterna. Dessutom är det mycket troligt att beslutet blir överprövat, vilket innebär att den tid som vi vunnit snabbt rinner ut i sanden.   

Ministerduons lösning kräver att behovet uppstått på grund av en akut och oförutsägbar händelse.  Hela bevisbördan ligger på regionerna och det är inte självklart att de kan bevisa att dagens vårdskulden är akut och oförutsägbart när pandemin redan har pågått i över ett år. Samtidigt fanns vårdköer redan innan pandemin trängde undan annan vård. I Skåne lämnade exempelvis det föregående rödgröna styret efter sig långa vårdköer efter förra mandatperioden. Dessutom är den uppskjutna vården per definition inte akut, annars hade den aldrig skjutits upp från början. Dessa tyvärr nedprioriterade patienter måste trots det få vård, men riskerar att behöva vänta ännu längre om vi inte kan agerar nu.  

I den verklighet som sjukvården befinner sig i är därför ministerduons lösning tyvärr inte ett realistiskt alternativ. I värsta fall innebär den till och med en utökad byråkratisk börda för vården. En mycket bättre och mer verklighetsförankrad lösning är att låta regionerna frångå LOU och direktupphandla vårdtjänster. 

Gilbert Tribo, Regionråd (L), ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd

Anna Mannfalk, Regionråd (M), vice ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev