tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Regionråd: I förtvivlan och sorg blir polariseringen tydlig

Sorgen är stor efter det vansinnesdåd som drabbade kommuninvånarna i Vetlanda. Det är i tider som dessa som vi behöver hålla ihop, men efter dådet inleddes snabbt ryktesspridning och drev i olika forum. Hot och hatiska inlägg riktades särskilt mot kvinnliga politiker, skriver regionråden i Region Jönköpings län Jimmy Ekström (L) och Mikael Ekvall (V).

Publicerad: 8 mars 2021, 04:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Bara några minuter efter att dådet blev allmänt känt började spekulationerna flöda i sociala medier,” skriver Jimmy Ekström och Mikael Ekvall.

Foto: Mikael Fritzon/TT


Ämnen i artikeln:

HotLiberalernaVänsterpartiet

Hela länet känner nu för och tillsammans med människorna i Vetlanda. Många är förtvivlade och sorgen är stor efter det vansinnesdåd som drabbade kommuninvånarna på eftermiddagen den tredje mars. Det är i tider som dessa som vi behöver hålla ihop och visa att vi är starka tillsammans. Men i förtvivlan och sorg blir tyvärr polariseringen av samhället som allra tydligast.

Bara några minuter efter att dådet blev allmänt känt började spekulationerna flöda i sociala medier. Det blev snabbt tydligt att många var intresserade av att vinna politiska poänger på vansinnesdådet. Extremister önskade sig för allt i världen att gärningsmannen skulle passa in i den egna världsbilden och dagordningen. Det var mer relevant att tidigt få reda på gärningsmannens nationalitet än att få reda på vad som faktiskt hade inträffat och vad som låg bakom dådet. Ingen ville eller orkade ens vänta på bekräftade uppgifter.

När det till slut stod klart att gärningsmannen har medborgarskap i Afghanistan flödade hatet fritt över de politiker som står upp för en ansvarsfull, rättssäker och human flyktingpolitik.

Nooshi Dagostar och Nyamko Sabuni, partiledare i de partier vi själva är medlemmar i, är exempel på framträdande politiker som varje dag utsätts för hot och hatfyllda kommentarer, så även denna gång. De har det gemensamt att de är starka tongivande kvinnor i den offentliga debatten. Gemensamt för nästan alla de som skriver hemska kommentarer till dem är att de är män som uppenbarligen vill försöka tysta och trycka ned kvinnor.

Kort efter en händelse som den i Vetlanda är informationen ofta knapphändig. Många frågor ska rätas ut och det kräver noggrant utredningsarbete av de inom polis och rättsväsende som är bäst på det. Likväl börjar snabbt ryktesspridning och drev i olika forum, inte minst i sociala medier. Det är naturligt att som människa behöva bearbeta och prata om det som hänt, men många är också de som med sin egen dagordning snarare tar händelsen som förevändning att få gå till personliga angrepp.

På senare tid har en debatt om samtalstonen på nätet börjat växa sig starkare. Det är något som vi välkomnar. Som aktiva ledare inom politiken förfäras vi av det debattklimat som skrämmer människor till tystnad eller avskräcker till att själv engagera sig i det demokratiska arbetet.

När angreppen så tydligt riktar sig gentemot kvinnor på ledande positioner och i huvudsak kommer från män så blir det än mer allvarligt. Som representanter från Liberalerna och Vänsterpartiet kan vi knappast sägas stå särskilt nära varandra politiskt. Däremot kan vi uppskatta varandra som kollegor i demokratiarbete och känna glädje i varandras umgänge.

Ansvaret faller särskilt tungt på oss som ledare att markera mot hat och personangrepp i den offentliga debatten. Vi accepterar det inte på nätet och vill definitivt inte att kränkningar sprider sig till övriga samtalsforum utanför nätet. Vi tar gärna tillfället att säga ifrån gemensamt över åsiktsbarriären och gör det dessutom som två män som inte vill identifiera sig med dem som kryddar sina åsikter med kvinnohat. Vi vägrar bli offer för hatet!

Det är inga problem att tycka olika i sak och samtidigt behandla varandra med respekt och värdighet. Det är vi levande bevis på.

Jimmy Ekström, regionråd (L) Region Jönköpings län

Mikael Ekvall, regionråd  (V) Region Jönköpings län

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev