fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Regionråd: Det behövs mer statligt stöd till mindre företag

Affärsutvecklingscheckar är ett viktigt verktyg för att fler små och medelstora företag ska våga satsa på bland annat internationalisering och digitalisering. Trots de goda resultaten valde Tillväxtverket utan förvarning att kraftigt minska det nationella anslaget, skriver regionråden i Region Skåne Anna Jähnke (M) och Louise Eklund (L).

Publicerad: 28 maj 2020, 03:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Som regionpolitiker med särskilt ansvar för näringslivsfrågor och regional utveckling ser vi ett behov av en rad olika åtgärder,” skriver Louise Eklund (L) och Anna Jähnke (M). Foto: Pressbilder


Ämnen i artikeln:

NäringslivsklimatLöfven 2Region SkåneArbeteJobb

Coronakrisen slår hårt mot företag i hela Sverige. På kort tid har intäkterna mer eller mindre försvunnit för många bolag, som tvingas göra sig av med personal och kämpar för sin överlevnad. Många företagare ser sina livsverk gå under. Under april ökade antalet konkurser med 30 procent jämfört med samma månad ifjol. Det är mycket allvarligt.

Som regionpolitiker med särskilt ansvar för näringslivsfrågor och regional utveckling ser vi ett behov av en rad olika åtgärder. Stat, region, kommun och näringsliv behöver kroka arm för att rida ut krisen.

Vi välkomnar de statliga krispaketen, inte minst var regeringens besked om omställningsstöd efterlängtat, men vi tror att det behövs ytterligare stöd till de mindre företagen.

Affärsutvecklingscheckar är ett viktigt verktyg för att fler små och medelstora företag ska våga satsa på bland annat internationalisering och digitalisering. Företagen kan ansöka om en check på upp till 200 000 kronor, vilket matchas med motsvarande medfinansiering från företaget.

Systemet har varit framgångsrikt i Skåne. Från 2005 till 2019 har 171 miljoner kronor fördelats till 713 skånska företag – med företagens medfinansiering blir summan över 342 miljoner. En utvärdering av perioden 2005 till 2016 visade att det skapats cirka 900 fler nya jobb i de 466 Skånska företag som fått en check beviljad, jämfört med en kontrollgrupp. Dessutom hade checkföretagen ökat sitt förädlingsvärde med cirka 25 procent.

Trots de goda resultaten valde Tillväxtverket att kraftigt minska det nationella anslaget år 2020 från 90 till 25 miljoner kronor. Detta utan förvarning och utan någon plan för nedtrappning. För Skånes del innebar detta en minskning från 20 miljoner per år till 3,6 miljoner kronor. Nedskärningen kunde inte ha kommit mer olägligt.

Redan före coronapandemin var den skånska ekonomin ansträngd. Skåne har sedan finanskrisen haft en svagare produktivitetsutveckling och tillväxt än övriga riket. Skåne har dessutom lägst sysselsättningsgrad bland Sveriges 21 regioner. Vi behöver fler företag som kan skapa nya jobb och bidra till minskat bidragsberoende och utanförskap. Tillväxtverkets nedskärning var därför samhällsekonomiskt feltänkt.  

Som en följd av Coronavirusets konsekvenser på det skånska näringslivet och det sänkta statliga anslaget har vi i Region Skåne skjutit till egna medel till affärsutvecklingscheckarna och omvandlat dem till tillfälliga omställningscheckar.

Region Skåne kommer fortsatt att ta ansvar för att stärka det skånska näringslivet i denna kristid. Men det är rimligt att de statliga aktörerna ger oss regioner förutsägbara spelregler. Håller regeringen med?

Anna Jähnke, ordförande (M) Regionala utvecklingsnämnden Region Skåne

Louise Eklund, 1:a vice ordförande (L) Regionala utvecklingsnämnden Region Skåne

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev