fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Regionpolitiker: Vi behöver tillfälligt få åsidosätta LOU

Många privata vårdgivare har kapacitet att hjälpa Region Skåne att beta av vårdskulden. Men för att det ska kunna ske behöver regeringen tillfälligt låta oss direktupphandla utan orimliga byråkratiska hinder, skriver regionråden Gilbert Tribo (L) och Anna Mannfalk (M).

Publicerad: 14 juni 2021, 03:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vissa sjukhus aviserar att de varit för optimistiska med hur mycket extra uppdrag de klarar av under året. Det oroar oss, skriver Gilbert Tribo och Anna Mannfalk. Foto: Emil Langvad/Bildbyårn


Ämnen i artikeln:

LOUVårdskuldenVårdköerRegion SkåneLena Hallengren

Den 9 juni skickade vi ett öppet brev till Lena Hallengren (S), socialminister. I brevet begär vi att socialministern och regeringen agerar mycket snabbt för att dels tillfälligt åsidosätta lagen om offentlig upphandling (LOU), dels möjliggöra direktupphandlingar av den vård som drabbats hårdast av pandemin. 

LÄS OCKSÅ REPLIKEN: Upphandlingsregelverket är inte problemet

Vi i Skåne är inte ensamma om att ha sett väntetiderna för operationer och andra åtgärder öka. Från ett snitt på 70-80 procent som får vård inom vårdgarantin i Sverige är det nu inom icke-akut vård bara runt hälften som får sin operation eller åtgärd inom tre månader. Variationerna mellan de flesta regionerna är små. De enda regioner som trots pandemin lyckas riktigt bra är regioner som Halland och Stockholm: med långvarigt borgerligt styre, privata sjukhus och många vårdvalsaktörer. 

I stället för att fortsätta att beta av de skånska vårdköer som Socialdemokraterna lämnade efter sig – ett arbete som började visa lovande resultat 2019 – har vi fått se en ökande vårdskuld när alla resurser gått åt att hantera covid-19. Personal som inte flyttats till infektionsavdelningar har omfördelats för att upprätthålla korta väntetider till övrig akutvård och cancervård. All personal i Region Skåne har gjort ett stort jobb: den akuta och livshotande vården har mycket korta väntetider. Det har varit rätt prioritering mitt uppe i en kris.

De åtgärder vi velat göra för att öka tillgängligheten redan före pandemin, som att införa fler vårdval, och de åtgärder vi föreslagit under pandemin med upphandlingar, har alla stött på patrull av den samlade socialdemokratiska vänstern. Men vi har inte mer resurser inom Region Skåne, och det är inte möjligt att anställa nyckelkompetenserna i den omfattning som saknas. 

Den dryga miljard som Region Skåne har fått i statsbidrag nyttjas till max med utlagda uppdrag inom regionens verksamheter. Nu finns till och med vissa sjukhus som aviserar att de varit för optimistiska med hur mycket extra uppdrag de klarar av under året. Det oroar oss.

Situationen är allvarlig. De upphandlingar vi lagt ut har svarstider på ett år. Driftsättning ännu längre. Så kan vi inte ha det. Vi har pratat med alla möjliga privata vårdgivare runt om i Skåne och Sverige, till och med Danmark. Därför vet vi att många av dessa har kapacitet att hjälpa till att beta av den topp som vårdskulden utgör. Den motsvarar inte de ordinarie antal patienter som Region Skåne själv måste ha en organisation för under åren. 

Patienterna ska inte behöva inte vänta på att få vård. Men lagen står i vägen.

Vi vill åtminstone se till att Skåne snabbt kommer tillbaka till de kortare väntetider vi fick till mellan 2006-2014. Det går – det har vi redan visat. Men då måste regeringen gå in med en krisåtgärd och tillfälligt låta oss direktupphandla utan orimliga byråkratiska hinder.

För oss är det viktigt att redan inför sommarperioden kunna avlasta den offentliga vården. Medarbetarna i vården har gått igenom en lång och ansträngande period. Många har jobbat intensivt utan semester sedan pandemin började. För att detta ska vara möjligt måste vi utan prestige kunna ta hjälp från alla de vårdgivare som kan bistå. 

Gilbert Tribo, Regionråd (L), ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd

Anna Mannfalk, Regionråd (M) vice ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev