onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Regionpolitiker: Rädda ambulansflyget genom upphandling!

Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg behöver säkra en fungerande verksamhet genom upphandling av ambulansflyg i stället för att skapa ett eget monopol, skriver 15 sverigedemokratiska regionpolitiker.

Publicerad: 4 juni 2021, 03:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Att ha en fungerande flygambulans är viktigt bland annat för att säkerställa att Sveriges alla vårdplatser används effektivt,” skriver debattörerna. Foto: Trygve Finkelsen/Mostphotos


Ämnen i artikeln:

RegionerRegionernas ekonomiSKRSDSverigedemokraternaAmbulanssjukvård

I dag bedrivs sjukvård på många sätt och många platser, vilket kräver fungerande patienttransporter. De flesta transporter sker med vägambulanser, men som komplement finns helikopterambulans och flygambulans. 

Att ha en fungerande flygambulans är viktigt bland annat för att säkerställa att Sveriges alla vårdplatser används effektivt (vilket inte minst varit viktigt under pandemin). De utgör också en grundstomme för att säkra en så god tillgänglighet och hälsoekonomi som möjligt. Ambulansflyg är även ändamålsenliga verktyg för att kunna transportera vårdpersonal med specialistkompetens, sjukvårdsutrustning eller organ vid donation.

2012 publicerade Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) ”Vård på Vingar”. Rapporten utredde hur framtidens luftburna ambulanssjukvård bör samordnas. I korta drag föreslog den en nationell organisationsform. Tanken var att samordna upphandling av ambulansflygtjänster och med detta möjliggöra en effektiv transportkoordinering.

2016 bildades Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg (KSA), vilket alla Sveriges regioner anslutit sig till i dag. Enligt förbundsordningen ska kommunalförbundet bland annat upphandla och samordna flygambulanstjänst. 

Man gjorde dock senare valet att starta ett eget flygbolag, i stället för att upphandla ett ramavtal för ambulansflygplanstjänster. 

Kommunalförbundet har således utvecklats mot förbundsordningens inriktning – och syns även söka monopolställning. Man avsåg att ansvara för alla tillstånd och den organisation detta kräver – utan att besitta någon erfarenhet – stick i stäv med SKR:s ursprungliga utredning. Kommunalförbundet var fast övertygade om att detta skulle spara regionerna pengar. 

Successivt började orosmolnen hopa sig vid himlens rand. Man valde att köpa in nya, obeprövade, flygplan. Flygplan med okända barnsjukdomar, och som dessutom belastar miljön oskäligt mycket mer än andra alternativ.

De ekonomiska besparingar KSA lovat regionerna valde man att försöka infria genom att göra besparingar på piloter. Som vice ordförande Peter Olofsson (S) uttryckte sig i Västerbottenskuriren (VK) i december 2020: ”piloterna är ingen stor artikel i våra led”. 

Därtill verkar det ytterst osäkert huruvida Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg klarar av att vara i drift i januari 2022. 

LÄS OCKSÅ: Ambulansflyget försenas igen

Fredagen den 28:e maj tillkännagav KSA i VK att man nu avser direktanställa piloterna i stället för att invänta utfallet av den överklagade bemanningsupphandlingen. Till tidningen säger Anders Sylvan, tillförordnad förbundsdirektör för KSA: ”Jag ska svara ärligt. Vi har haft ett antal marginaler för uppstart, som bland annat genom överklaganden och fördröjningar i processen har ätits upp. Så nu är marginalerna väldigt små, det finns nästan inga marginaler kvar.” Sylvan tillägger att han avser ha en bra dialog med nuvarande leverantör och söker en övergångslösning.

Men ytterst är det knappast rimligt att begära allt för mycket av en privat aktör när KSA själva söker en monopolställning avseende ambulansflygverksamheten. 

Vi behöver ha en fungerande flygambulans. Av den anledningen menar vi att vi på kort sikt behöver säkerställa att KSA upphandlar tjänsten ambulansflyg, samt att KSA även genomför en upphandling av ambulansflygtjänsten i sin helhet på längre sikt.

Petter Nilsson, Gruppledare (SD) Region Västerbotten

Marlen Ottesen, Regionråd (SD) Region Skåne 

Håkan Lösnitz, Regionråd (SD) VGR 

Richard Carlsson, Regionråd (SD) Region Gävleborg

Patrik Nyström, Regionråd (SD) Region Örebro län

Elin Jensen, Regionråd (SD) Region Örebro län

Ingvar Jonsson, Regionråd (SD) Region Västmanland

Johan Wifralius, Regionråd (SD) Region Skåne

Niclas Nilsson, Gruppledare och regionråd (SD) Region Skåne

Carita Boulwén, Gruppledare (SD) Region Halland

Samuel Godrén, Regionråd (SD) Region Jönköpings Län

Anton Berglund, Gruppledare (SD) Region Sörmland

Ljubica Jasic Modin, Regionråd (SD) Region Värmland

Martin Kirchberg, Regionråd (SD) Region Kalmar Län

Melena Jönsson, Gruppledare (SD) Region Kronoberg 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev