fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Regionpolitiker: FHM måste sänka vaccinationsåldern till 16 år

Gymnasister ska inte behöva börja skolan till hösten utan något som helst skydd. Folkhälsomyndigheten behöver därför skyndsamt besluta om sänkt vaccinationsålder, skriver Region Dalarnas regionstyrelseordförande Ulf Berg (M) och ordföranden för hälso- och sjukvårdsnämnden Sofia Jarl (C).

Publicerad: 2 juli 2021, 08:26

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Beslut kopplade till coronabekämpningen verkar i vissa lägen i högre grad ha anpassats efter FHM:s presskonferenser än till verkligheten ute på fältet, skriver Ulf Berg och Sofia Jarl. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

Region DalarnaVaccinationerCovid-19GymnasietSmittskydd

Den 1 juli lättade Folkhälsomyndigheten på reglerna vad gäller allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Dörren öppnas på glänt till umgänge med nära och kära, festivalsommar och publiktryck på läktarna. 

Folkhälsomyndighetens (FHM:s) övergång till nivå 2 har förstås att göra med att färre är smittade eller vårdas för Covid-19 och att vaccineringarna ger fler och fler skydd. Det vore dock att lura sig själv att tro att hotet från Covid-19-pandemin nu är borta.

Den 29 juni öppnade Region Dalarna vaccinationsbokning för dem som är 18 år och äldre. Dalasamverkan vill dock inte stoppa där utan föreslår att Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten skyndsamt går vidare och beslutar om vaccinering av +16. 

Pandemin må befinna sig i en dal för tillfället. Samtidigt ser vi hur den mer smittsamma Deltavarianten sprider sig. Detta är i sig oroväckande. Än mer oroande är det att låta gymnasister få börja skolan till hösten, utan något som helst skydd. 

Därför anser vi att Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten ger klartecken för att snarast möjligt börja vaccinera höstens 16 år och uppåt. Det är visserligen i nuläget osäkert hur länge doserna räcker. Ambitionen bör dock vara att så många som möjligt ska ha fått åtminstone en dos och därmed något skydd innan skolstart. Därför behöver FHM i nuläget även säkra upp leveranser av vaccin.

Dalasamverkan har tidigare haft anledning att anmärka på Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen. Vaccinleveranser har uteblivit och beslut kopplade till coronabekämpningen verkar i vissa lägen i högre grad ha anpassats efter FHM:s presskonferenser än till verkligheten ute på fältet.

I höstas efterfrågade Region Dalarna skärpta råd för att förhindra spridningen av den brittiska varianten av mutationer. Nu är det vår uppgift att förhindra klusterspridning när tusentals ungdomar sammanstrålar i slutet av augusti.

Region Dalarnas 28 vårdcentraler har i samarbete med kommunerna och med hjälp av privata bolag sett till att länet vaccinationsmässigt befinner sig i framkant jämfört med övriga landet.

Organisation och struktur finns på plats för att – eventuellt i samarbete med skolhälsan – i möjligaste mån skydda våra unga och därmed hela befolkningen. Vaccinationerna måste fortsätta nedåt i åldrarna. Det är inget att vänta på.

Ulf Berg, Regionstyrelsens ordförande (M) Region Dalarna

Sofia Jarl, Ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden (C) Region Dalarna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev