Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Regionerna kan förbättra villkoren för besöksnäringen

De kristdemokratiska regionråden Conny Brännberg och Per Larsson skriver om besöksnäringens betydelse för jobb, utveckling och framtidstro i Sverige. Det är glädjande men som regionråd kan de göra mer i respektive region för att utveckla näringen ytterligare, replikerar Visitas vd Jonas Siljhammar.

Publicerad: 12 december 2019, 13:09

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Besöksnäringen är en av Sveriges snabbast växande basnäringar. Varje år välkomnar den tusentals unga och utrikesfödda till ett jobb,” skriver Jonas Siljhammar.

Foto: Pressbild


Ämnen i artikeln:

BesöksnäringenRegionerKollektivtrafikForskning

Besöksnäringen växer så det knakar i Sverige. Sedan millennieskiftet har sysselsättningen i näringen ökat mer än tre gånger så mycket som på den övriga arbetsmarknaden. Mer än vartannat nytt jobb har gått till utrikes födda och i dag är fyra av tio sysselsatta födda i ett annat land än Sverige. Näringen är en jobb- och integrationsmotor i hela Sverige.

Precis som Conny Brännberg (KD) och Per Larsson (KD) skriver är det besöksnäringen som skapar en tro på utveckling snarare än avveckling på flera platser i Sverige. Men potentialen är större. För att nå dit krävs bättre villkor och förutsättningar och som regionråd har de båda flera frågor att ta tag i:

Kollektivtrafik efter besöksnäringens behov – besöksnäringen är i mångt och mycket platsbunden och därför i stort behov av transporter av gäster, medarbetare och gods. I dag bortser regionerna allt för ofta i besöksnäringens behov när de planerar buss, tåg och annan kollektivtrafik. Framtida upphandlingar av trafik måste utgå från den växande besöksnäringens behov av fungerande och hållbara transporter.
Stötta forskning kring besöksnäringen – digitalisering, ökad resvana och automatisering är tre trender som påverkar och kommer påverka besöksnäringen för lång tid framöver. Framtidens besökare kommer bland annat använda ny teknik och efterfråga nya tjänster. För att svensk besöksnäring ska stå sig i den globala konkurrensen måste regionerna satsa mer på forskning knuten till besöksnäringen, och som stärker dess innovationsförmåga.
Driva på för bättre utbildningar ­– Fler än sex av tio företag i besöksnäringen säger att de vill växa och anställa fler. Samtidigt uppger de att bristen på lämplig arbetskraft är det största hindret (Vardag och framtid för turismföretagen, Tillväxtverket 2018). För att lösa kompetensbristen krävs bland annat att företagens behov utvärderas utifrån ett regionalt perspektiv och det ansvaret är regionernas. Dessutom måste regionerna ta en större och mer aktiv roll i att samordna så att de kommunala utbildningarna motsvarar näringslivets behov.

Besöksnäringen är en av Sveriges snabbast växande basnäringar. Varje år välkomnar den tusentals unga och utrikesfödda till ett jobb. Den skapar framtidstro och finns i både stad och landsbygd. Det är glädjande att såväl Conny Brännberg som Per Larsson väljer att lyfta den här utvecklingen och även driver på frågan hos Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Utöver det arbetet är det viktigt att de båda regionråden också jobbar med konkreta förbättringar för besöksnäringens företag i respektive region. På så sätt kan besöksnäringen fortsätta skapa jobb och utveckling i hela landet.

Jonas Siljhammar, vd Visita

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev