Debatt
Regionerna behöver växla upp sitt EU-arbete
Om vi inte längre vill fösas fram utan faktiskt vara en aktiv del i utformningen av regionpolitiken i EU måste SKR och dess medlemmar växla upp sitt EU-arbete. Ytterst är viktiga frågor om regionernas självbestämmande i farozonen, replikerar Europaparlamentarikern Erik Bergkvist (S).
Publicerad: 4 februari 2021, 14:37
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
”Regionerna måste nu, tillsammans med SKR, ta nästa steg i det internationella påverkansarbetet,” skriver Erik Bergkvist. Foto: Pressbild
Ingen är gladare än jag när regionerna tar större plats i EU-samarbetet och när Sveriges Kommuner och Regioners (SKR:s) ordförande Anders Knape betonar regionernas viktiga roll inför 70 års jubiléet av europeiska kommun- och regionförbundet. Jag är helt överens med Anders Knape om att regionerna är grunden i vår demokrati och därav avgörande för ett lyckat EU-samarbete.
Men Sveriges regioner ligger efter. Om vi inte längre vill fösas fram utan faktiskt vara en aktiv del i utformningen av regionpolitiken i EU måste SKR och dess medlemmar växla upp sitt EU-arbete. Ytterst är viktiga frågor om regionernas självbestämmande i farozonen.
En aktiv EU-politik från regionernas sida ger resultat, inte minst i regionernas kassor. Sverige har en lång tradition av självbestämmande regioner, precis som i många andra EU-länder. Men Sveriges regioner måste bli än mer aktiva för att kunna påverka viktiga skeenden i EU-samarbetet.
Den nuvarande pandemin sätter press på regionerna från flera håll där regionerna gör ett oerhört viktigt arbete. Förutom den uppenbara utmaningen med att tillgodose det ökade behovet av vård i hela landet har pandemin också inneburit att allt fler medlemsländer vill se ett större EU-samarbete inom hälso- och sjukvårdsfrågor. Att i större utsträckning dela på lager för medicin, medicinsk utrustning och patienter som kräver specialistvård är i grunden en bra idé, men den kommer att utmana vår nuvarande regionstruktur. Mycket av diskussionerna utgår ifrån ett nationellt ansvar för sjukvården och kommer att ställa högre krav på en nationell, eller nationellt samordnad, sjukvård.
Diskussionen om utökat samarbete mellan EU-länders sjukvård är något som nu med kraft aktualiserats, och diskussioner om gemensamma problem tror jag i grund och botten alltid är bra. För att övertyga om sin viktiga roll måste regionerna ta på sig ledartröjan, inte minst i EU-samarbetet. Kanske är det på gång nu som Anders Knape skriver, det vore ytterst välkommet.
SKR har historiskt påverkat genom bland annat Regionkommittén, en församling som består av totalt 658 folkvalda från kommuner och regioner i EU:s 27 medlemsländer. Att även borgmästare runtom i EU samlas och agerar är bra, men dessa samarbeten räcker inte i det nya läge som pandemin skapat. Regionerna måste nu, tillsammans med SKR, ta nästa steg i det internationella påverkansarbetet.
Erik Bergkvist, Europaparlamentariker (S)
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.