onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Regionala vänsterpartister: Utlys klimatnödläge nu!

Just nu pågår klimatmötet i Madrid och vi står inför en klimatkris, därför vill vi utlysa klimatnödläge. Vi vill skapa en rättvis klimatomställning i våra regioner. Det skriver Vänsterpartiets företrädare i Region Skåne och Region Stockholm.

Publicerad: 6 december 2019, 11:03

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sverige behöver städer och regioner som kan gå i täten för en verklig omställning.

Foto: Erik Nordblad/Vänsterpartiet Skåne


Ämnen i artikeln:

KlimatKlimatarbetetStockholmRegion SkåneSLLVänsterpartiet

Vi kan inte skjuta klimatåtgärder på framtiden. Vi är i ett läge där vi inte längre kan göra små justeringar – vi behöver en verklig omställningar. Enligt FN har vi mindre än 10 år på oss för att ha en chans att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader, enligt överenskommelsen i Parisavtalet.

För att alla ska acceptera en klimatomställning måste den vara rättvis. De stora regionerna i Sverige har möjlighet att visa på konkreta klimatåtgärder och fördela dem rättvist efter klass och kön. I det arbetet kommer vi i Vänsterpartiet att vara pådrivande.

I dagarna utlyste EU klimatnödläge. Tidigare har bland annat London, Vancouver och Basel gjort samma sak. Sverige behöver städer och regioner som kan gå i täten för en verklig omställning.

I Region Stockholm står transporter för de största utsläppen. Regionen styrs av en blågrön majoritet som bygger nya motorvägar och höjer priset på SL-kortet. Vänsterpartiet vill göra det billigare att åka kollektivt. Barn och ungdomar ska få resa fritt i kollektivtrafiken och pensionärer ska resa fritt i lågtrafik. Det blir mer rättvist att finansiera kollektivtrafiken med skatten vilket gynnar kvinnor, unga och låginkomsttagare eftersom de reser mest.

Fler måste ställa bilen och ta bussen eller cykeln om vi ska nå klimatmålen. Varannan stockholmare kan cykla till jobbet på mindre än en kvart. Vi vill bygga ut cykelnätet och ge cyklister betalt för att cykla till jobbet. Vi vill att klimatkansliet gör koldioxidbudgetar för regionens alla verksamheter så att vi kan nå klimatmålen. Politiken måste ta ansvar och leda klimatomställningen.

I Region Skåne driver Vänsterpartiet på för att regionen ska ta ett större ansvar för en rättvis och hållbar klimatomställning. Vi fick nyligen igenom en utökad utbyggnad av solceller och vårt initiativ om att ta fram en koldioxidbudget för Skåne kommer upp på regionfullmäktige i början på nästa år.

Från Alliansstyret lyser istället faktiska beslut för en hållbar omställning med sin frånvaro. Här växlar man istället ner klimatpolitiken genom att göra det svårare och dyrare att åka kollektivt. De propagerar för utbyggda motorvägar trots risk för ökad bilism när det istället behövs satsningar på en hållbar infrastruktur för hela Skåne.

Alliansen håller också dörren öppen för att minska regionens inköp av ekologisk mat inom sina verksamheter efter initiativ av Sverigedemokraterna - ett parti vars företrädare förnekar att klimathotet är verkligt. Vi menar att det är hög tid för Region Skåne att ta krafttag för en rättvis klimatomställning.

Klimatkrisen är ingen fråga vi kan vänta med, eller likt de borgerliga partierna, blunda och hoppas att det löser sig. Vänsterpartiet kräver en aktiv och rättvis klimatpolitik. Klimatpolitiken ska vara den drivande faktorn när vi utvecklar våra regioner.

Vänsterpartiet i Region Stockholm och Region Skåne vill utlysa klimatnödläge. Tillsammans kan vi göra en rättvis klimatomställning för alla.

Anna Sehlin, regionråd, Vänsterpartiet Region Stockholm

Sara Svensson, regionråd, Vänsterpartiet Region Skåne

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev