söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Region Stockholm måste sluta krypa och börja gå”

Klarar Västra Götalandsregionen, med häften så stor budget som Region Stockholm, att lägga en miljard kronor på tillväxt och utveckling så klarar även vi det, anser Gustav Hemming (C).

Publicerad: 7 september 2022, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Gustav Hemming (C), tillväxt-, samhällsplanerings- och skärgårdsregionråd i Region Stockholm. Foto: Mathilda Laestadius


Ämnen i artikeln:

Centerpartiet

Centerpartiet anser att Region Stockholm under nästa mandatperiod behöver skala upp sitt arbete i regionala tillväxt- och utvecklingsfrågor. Väl avvägda investeringar i forsknings-, innovations- och näringslivssamarbeten, för att kraftigt förbättra matchningen på arbetsmarknaden, och för att lösa gemensamma regionala problem som elektrifiering av transporterna och bostadsbyggandet, är viktiga för att säkra Stockholmsregionens internationella konkurrenskraft.  

Skillnaden är slående mellan Västra Götalandsregionen, som blev region redan 1998, och Region Stockholm, som blev region 2019. Västra Götalandsregionen är en självklar partner och en central aktör i de flesta samarbeten kring näringsliv, innovation och tillväxt och man investerar årligen hundratals miljoner i egna tillväxtinsatser. 

LÄS MER: Kommunikatörer anklagas för valfusk – hotellbygge väcker starka känslor 

Det är okej för en nybörjarregion att ta sina första steg med viss försiktighet, men nu är det dags att skala upp. Region Stockholm har redan växlat upp arbetet med life science genom att avsätta 10 miljoner kronor för inrättandet av ett nytt life science-kontor med uppdrag att undanröja hinder för forskning och innovation. Det är ett bra första steg men liknande initiativ borde tas inom andra områden. 

Under nästa mandatperiod bör vi investera en miljard kronor i det regionala tillväxtarbetet genom att årligen öka budgeten för tillväxtinsatser. Vi vill också stärka samordningen inom Region Stockholm när det gäller innovations-, tillväxts- och kompetensförsörjningsfrågor för att skapa största möjliga effektivitet. Följande områden är särskilt angelägna att stärka upp:

1. Inför en stabil och strategisk regional medfinansiering till Stockholmsregionens innovationshubbar, inkubatorer och science parks. Regionen ska samverka med alla science parks som arbetar i linje med den regionala tillväxt- och näringslivsstrategin. Regionens medfinansiering ska vara långsiktig men också justeras över tid för att främja specialisering och säkerställa effektivitet. 

2. Permanenta klusterbildningen Fordonsdalen. Fordonsdalen arbetar för att synliggöra Stockholm-Mälardalsregionens omfattande fordonsindustriella kluster och för att främja strukturomvandlingen inom elektrifiering, klimatanpassning och automation. Fordonsdalen initierades av Region Stockholm och Kungliga Tekniska högskolan och drivs i dag i form av fem samarbetsprojekt som finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden. Fordonsdalen behöver permanentas efter att projektet löper ut 2023.

3. Stärk Kompetensarena Stockholm genom att ge samarbetet en egen flerårsbudget. Insatserna där behövs för att främja collegeutbildningar (det vill säga gymnasie- och yrkeshögskoleutbildningar som drivs i nära samverkan med berörda branscher), för att säkerställa en bättre dimensionering av yrkesutbildningar i hela länet och för att utveckla fler gemensamma insatser liknande den framgångsrika utbildnings- och jobbmässan Bazaaren. 

4. Inrätta Bostadsarena Stockholm tillsammans med kommunerna och byggbranschen, för att driva på för ökat bostadsbyggande och skapa bättre möjligheter för innovationer och testverksamheter på Stockholms bostadsmarknad. 

Stockholmsregionen lider inte brist på möjligheter, utan det handlar om att som nystartad region sluta krypa och börja gå. Klarar Västra Götalandsregionen, med häften så stor budget som Region Stockholm, att lägga en miljard kronor på regional tillväxt och utveckling så klarar även Region Stockholm det.

Gustav Hemming (C)
Tillväxt-, samhällsplanerings- och skärgårdsregionråd i Region Stockholm 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Centerpartiet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev