Debatt
”Regeringens klimatpolitik är ett hån mot landsbygden”
Regeringen, med stöd av Sverigedemokraterna, ökar medvetet växthusgasutsläppen i ett läge där de tvärtom måste minska kraftigt, skriver miljöpartister från kommuner och regioner.
Publicerad: 24 november 2022, 04:20
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Elin Söderberg, Henrik Blind, Therese Metz, Henrik Ölvebo, Kristoffer Kavallin och Emma Lindqvist. Foto: Paul Wennerholm / TT, Michael Renström
Under Miljöpartiets sju år i regering utsågs Sverige till landet med världens bästa klimatpolitik, enligt Climate Change Performance Index 2021. Vi reformerade EU:s utsläppshandel för att kraftigt öka takten i industrins omställning, satsade på företagens omställning genom industriklivet, klimatklivet, gröna kreditgarantier och samordning genom Fossilfritt Sverige.
Den gröna industrirevolution vi nu ser bidrar till en stark samhällsutveckling, nya jobb, innovationer och stärkt konkurrenskraft i hela landet. Vi såg till att försäljningen av elbilar sköt i höjden och vi skyddade natur i högre takt än någonsin.
LÄS MER: Klimatkommunerna om Tidöavtalet: ”Verkar framför allt vara en satsning på näringslivet”
Men Sverige har fått en ny regering. Och med den en fundamentalt annorlunda klimatpolitisk riktning för Sverige. Regeringen, med stöd av Sverigedemokraterna, ökar medvetet växthusgasutsläppen i ett läge där de tvärtom måste minska kraftigt. Reduktionsplikten sänks nu till EU:s miniminivå och utsläppen beräknas öka med 24 miljoner ton.
Elprisstödet som är på väg spär på skillnaderna mellan stad och land, mellan södra och norra Sverige. Det ger ingenting till alla de husägare i norra Sverige som inte kan byta bostad för att det inte finns några alternativ och som inte kan låna till ett energismartare värmesystem eftersom värdet på huset står still.
Som om det inte räckte så river den nya regeringen och Sverigedemokraterna upp det nya reseavdraget som just skulle förbättra möjligheterna för landsbygden. Reseavdraget, som nu äntligen skulle stärka ekonomin för över 300 000 svenskar, kommer att fortsätta gå till män med törstiga bilar i storstäderna. Medan mamman på landsbygden, som kämpar på med att ta bussen till jobbet i stan, blir lottlös. En orättvisa som Miljöpartiet kämpat för att förändra i många år.
Klimatförändringarna och den massiva förlusten av arter hotar våra livsförutsättningar och långsiktigt hållbara arbetstillfällen inom jordbruk och renskötsel. Nu krävs åtgärder för att skydda människor och verksamheter från de allvarligaste klimatrelaterade riskerna som skyfall, torka och jordskred, och för att tillvarata de många mervärden som en ordnad klimatomställning bär med sig.
Miljöpartiet vill se landsbygden utvecklas. I klimatomställningen är det just den som kan vara motorn, om rätt förutsättningar ges. Självklart ska reseavdrag ges oavsett om du måste ta bilen eller bussen. Självklart ska stöd ges för att minska energikonsumtionen – inte för att öka den. Återinför investeringsstödet för att bygga nytt, så att vi kan bygga nytt även på landsbygden. Och självklart ska alla viktiga beslut granskas av ett miljödepartement som inte tömmer Sverige på våra sista urskogar och våra sista rena sjöar.
Elin Söderberg (MP)
Riksdagsledamot Västerbotten
Henrik Blind (MP)
Gruppledare Jokkmokks kommun
Therese Metz (MP)
Kommunalråd Gävle
Henrik Ölvebo (MP)
Kommunalråd Gällivare
Kristoffer Kavallin (MP)
Gruppledare Ljusdals kommun
Emma Lindqvist (MP)
Regionråd Västerbotten
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.