Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Regeringen på väg köra hösten 2015 i repris

Den nya regeringen saknar svar på de stora samhällsutmaningar som integrationen och den organiserade brottsligheten utgör. Samtidigt öppnar man nu för anhöriginvandring, vilket gör att landet kan hamna i samma situation som hösten 2015. KDU kommer stå i stark opposition till den nya fempartikonstellation som styr Sverige.

Publicerad: 21 januari 2019, 15:27

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Att det saknas en minister med övergripande ansvar för integrationsfrågorna är dåligt.”

Foto: Simon Hastegård, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

Löfven 2Brott

Föregående mandatperiod såg vi hur ett stort antal samhällsproblem växte. Inom sjukvården och äldreomsorgen har köerna ökat. Under 2018 sköts fler personer ihjäl än någonsin tidigare. Ändå saknas det fullständigt en reformvilja på dessa områden. Det saknas till och med en äldreminister för att föra in äldrefrågorna på agendan.

Dessutom saknas reformer för att få bukt med den organiserade brottsligheten. Så sent som under Folk och Försvars rikskonferens i förra veckan meddelade justitieminister Morgan Johansson (S) att han fortsatt är emot möjligheten till anonyma vittnesmål när det finns allvarliga hot mot personer som bevittnat brott som rör organiserad brottslighet. Det här är bara ett exempel på hur den nya regeringen blundar för de stora problemen kring detta allvarliga samhällsproblem. Ändå får Morgan Johansson förnyat förtroende som justitieminister.

Men allvarligast av allt, är att den nya fempartikonstellationen öppnar upp för en ansvarslös migrationspolitik.

Att det saknas en minister med övergripande ansvar för integrationsfrågorna är dåligt. Integrationsfrågan är tillsammans med dödskjutningarna den enskilt viktigaste utmaningen att hantera denna mandatperiod. Det är inte bara en svår fråga att lösa utan också en fråga med flera bottnar. En integrationsminister skulle ha just det särskilda fokus på att samordna och utforma särskilda åtgärder när det kommer till integrationen.

Att hänvisa till att vi har flera andra ministrar med fokus på frågor kring integration, såsom bostad- och arbetsmarknadsminister, duger inte. Integrationsfrågorna är långt mycket större än dessa frågor. Den kontakt en integrationsminister kan ha med Sveriges kommuner är viktigt för helheten men också för att kunna förebygga extremism och radikalisering. Ett exempel på detta är möjligheten att undanröja arenor där extremism frodas och att kunna stoppa utländsk finansiering av samfund som verkar för radikalisering.

Dessutom, att regeringen – så kort tid efter migrationskrisen – öppnar för en generösare anhöriginvandring är en väldigt farlig väg att gå. Konsekvenserna av migrationskrisen är fortfarande i allra högsta grad levande. Fortfarande finns ett stort antal illegala invandrare med utvisningsbeslut kvar i landet utan att utvisningen verkställs. Samtidigt så har många kommuner svårt att hantera de stora strukturella problem som migrationskrisen ledde till.

Det är också ett tydligt avsteg från intentionerna bakom den tillfälliga asyllag, som innebar att Sveriges asylregler skulle anpassas till EU:s miniminivå, som regeringen införde förra mandatperioden. Tillsammans med gymnasielagen och uppgörelsen med Centerpartiet och Liberalerna innebär den generösare anhöriginvandringen i praktiken en uppluckring av den tillfälliga lagen.

De flesta som kommit till Sverige efter november 2015 får med det nya förslaget fri anhöriginvandring  – utan några egentliga försörjningskrav. Det är ingen ansvarsfull migrationspolitik. Tvärtom är det direkt ansvarslöst att öppna för att Sverige ska hamna i samma situation som under hösten 2015.

Den nya regeringen saknar visioner och mål för att hantera de stora samhällsutmaningarna. Det måste även Centerpartiet och Liberalerna svara för.

KDU kommer stå i stark opposition till denna nya fempartikonstellation som ny styr Sverige.

Martin Hallander, förbundsordförande KDU

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Löfven 2Brott

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev