lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Regeringen offrar valsäkerheten för synskadade”

Det är oförklarligt att regeringen stryper finansieringen av ett pågående projekt som skulle ge synskadade möjlighet till valhemlighet, anser Abir Al-Sahlani (C).

Publicerad: 6 december 2022, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Abir Al-Sahlani (C), Europaparlamentariker.

Foto: Eric Vidal


Ämnen i artikeln:

CenterpartietEUVal 2022Funktionshinder

Grundbulten i vår demokrati är att alla ska ha möjlighet att rösta i våra demokratiska val. Oavsett vem du är, var du kommer ifrån och vilka åsikter du har, ska du ha möjlighet att rösta på den enskilda företrädare eller det parti som du vill se representera just dig. Detta är helt fundamentalt i en fungerande demokrati.

Rätten att delta i våra demokratiska val ska självklart också gälla om du har en kognitiv eller fysisk funktionsnedsättning. Enbart du själv vet vilka frågor som är viktiga för dig – det är din rättighet som svensk medborgare att utnyttja rösträtten. 

LÄS MER: Karta: Färre än tio styren kvar – här är det klart 

Tyvärr är detta inte fallet i så många som sju länder i Europa, där personer med olika funktionsnedsättningar får en förmyndare eller god man och samtidigt på köpet automatiskt förlorar sin rösträtt. I sju andra EU-länder är det möjligt att rakt av begränsa funktionsnedsattas möjligheter att rösta.

Det här jobbar jag och Centerpartiet aktivt för att förändra just nu i Europaparlamentet, genom att bland annat driva på tillgänglighetsfrågorna kopplat till demokratiska val i Europa, i betänkandet ”Stärkta rättigheter för funktionsnedsatta” som jag är med och förhandlar fram.

Men de här fjorton länderna är inte Sverige. Sverige är bättre än så. Sverige som land har de ekonomiska möjligheterna att ge så jämlika förutsättningar som möjligt för alla sina medborgare att delta i val. Vare sig det handlar om den nödvändiga tekniken som behövs för att tillgängliggöra val, eller om att tillgänglighetsanpassa vallokalerna.

För mig och Centerpartiet är det därför oförklarligt varför regeringen nu väljer att strypa finansieringen av ett pågående projekt för att ge synskadade deras grundlagsskyddade rätt till valhemlighet. Att avsluta ett projekt när man börjar närma sig mållinjen är dessutom ineffektivt och ett hutlöst slöseri med våra skattemedel.

I valet nu i höstas kunde synskadade tyvärr ha förtidsröstat på fel parti – för att Valmyndigheten helt enkelt skickade ut fel valsedlar i de punktskriftsmärkta valkuverten. Synskadades riksförbund uppmärksammade detta, och varnade och uppmanade därför sina medlemmar att i stället rösta på valdagen, på plats i vallokalerna.

Att gå till vallokalen som synskadad för att rösta är det förklarligt nog inte alla som vill, eftersom det gör att valhemligheten är i fara. Någon måste nämligen läsa upp valsedeln för den som ska rösta. Sedan 2015 har detta utretts. Till EU-valet 2024 skulle Valmyndigheten ha tagit fram alternativ för att lösa problemen.

Men det blir nu inte av. Regeringen drar nämligen in finansieringen av projektet. Det kan inte handla om pengarna, för det handlar om 5 miljoner kronor över två år. I sammanhanget är det en liten summa. Detta kan jämföras med regeringens förslag om att behålla en högre a-kassenivå, vilket kostar nästan 6 miljarder kronor. Då återstår bara alternativet att Sveriges nya regering helt enkelt inte bryr sig tillräckligt mycket om tillgängligheten och valsäkerheten för synskadade. Det är verkligen beklagansvärt.

Sverige har länge varit känt för sitt jämlikhetsarbete, sitt välfärdssystem och för att värna mänskliga rättigheter. Detta goda rykte har överlevt oavsett vilken sida av politiken som suttit vid makten. Men det senaste maktskiftet börjar bli ett allt sorgligare undantag.

Bilden av Sverige håller just nu på att skifta ute i Europa. Många ställer sig med rätta frågan vad det är som händer. Och när det inte längre är prioriterat att säkerställa valsäkerheten för alla medborgare, då är det lätt att stämma in i den frågeställningen. Även i Tidöavtalets tid måste demokratin vara till för alla.

Abir Al-Sahlani (C), Europaparlamentariker

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev