söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Regeringen bortprioriterar skuldsatta barnfamiljer

Kristdemokraterna vill, till skillnad från regeringen, stärka och förbättra möjligheterna för överskuldsatta människor att få hjälp. I vårt förslag till statsbudget tillför vi pengar för detta, skriver partiets skattepolitiska talesperson Hampus Hagman.

Publicerad: 23 november 2019, 05:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Nya overaller till barnen, ett par vinterkängor. Det ska inte vara oöverstigliga kostnader för en barnfamilj,” skriver Hampus Hagman (KD). Foto: Børge Sandnes/Colourbox


Ämnen i artikeln:

BarnfattigdomKristdemokraterna

Det blir ingen ny overall till barnen, den här månaden heller. Inga pengar för att kunna köpa nya kängor till vintern. Pengarna räcker ju inte ens till för att betala alla de räkningar som läggs på hög.

Så ser verkligheten ut för en del svenska familjer där föräldrarna lever med så stora skulder att de inte kan ta sig ur dem på egen hand.

Det finns många skäl till att skuldproblem uppstår. Det vanligaste är att det sker en stor livsförändring, som skilsmässa, sjukdom, arbetslöshet eller konkurs. Ofta sker det i kombination med låga inkomster och små marginaler. Problemen som följer av detta blir stora, både för den enskilda människan och för samhället.

Vi vet att det finns en stark koppling mellan ekonomisk utsatthet och psykisk ohälsa. Stöd och hjälp till dessa människor är förstås mycket viktigt ur det rent mänskliga perspektivet, men de samhällsekonomiska kostnaderna för den psykiska ohälsan får inte heller underskattas.

Kristdemokraterna vill stärka och förbättra möjligheterna till hjälp för överskuldsatta människor och i vårt förslag till statsbudget tillför vi pengar för detta. Vi beklagar att januaripartierna i sin budget väljer en annan väg, och drar ner på stödet till de som är allra mest ekonomiskt utsatta.

För att hjälpa överskuldsatta finns möjligheten till skuldsanering hos Kronofogden. Detta kan vara en mycket viktig hjälp för de som har så stora skulder att de aldrig kan betalas av. När man ansöker om skuldsanering gör myndigheten en bedömning där de bland annat går igenom hur och varför skulderna uppkommit och om den enskilde gjort vad den kan för att betala dessa. Därefter fattas beslut om skuldsanering, och den enskilde ska sedan betala av sina skulder under ytterligare fem år, innan skuldsaneringen är helt genomförd.

Särskilt utsatta är barn till föräldrar som är så skuldsatta att de riskerar att inte kunna betala sina räkningar. Under 2018 berördes 448 barn av verkställda avhysningar från bostaden. Det är en ökning med över 14 procent jämfört med året innan. Under den tid Kristdemokraterna satt i regering prioriterades arbetet med att minska avhysningar av barnfamiljer. Det arbetet gav positiva resultat, men nu behövs återigen särskilda insatser för att minska denna siffra.

Tyvärr verkar detta inte vara en prioriterad fråga för regeringen och dess samarbetspartier. I budgeten för nästa år tas 20 miljoner kronor bort från arbetet mot överskuldsättningar. Det innebär att färre människor kommer ges möjlighet till skuldsanering. Därmed kommer fler människor att leva med stora skulder och med större risker att drabbas av psykisk ohälsa. Det är mycket olyckligt.

Kristdemokraterna vill i stället att Kronofogdens arbete mot överskuldsättning stärks. Vi vill att det förebyggande arbetet ska stärkas, handläggningstiderna kortas och barnfamiljer prioriteras. Vi säger nej till den neddragning januaripartierna gör på detta viktiga arbete, och tillför istället ytterligare 10 miljoner kronor. Jämfört med januaripartierna avsätter vi alltså 30 miljoner kronor mer.

Kristdemokraterna gick till val på att människor ska kunna lita på Sverige. Man ska kunna lita på att polisen kommer när det behövs, att man får vård i tid och att det finns någonstans att bo när man blir äldre. Och man ska kunna lita på att det finns hjälp att få när en separation eller en sjukdom gjort att privatekonomin inte längre kunnat hanteras.

Nya overaller till barnen, ett par vinterkängor. Det ska inte vara oöverstigliga kostnader för en barnfamilj, om Kristdemokraterna får bestämma.

Hampus Hagman, skattepolitisk talesperson, Kristdemokraterna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev