lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Regelverket för försörjningsstöd behöver anpassas”

Betalar man till exempel någons hyra blir det synligt för socialtjänsten som då kanske drar in försörjningsstödet kommande månad, skriver Bo Jeppsson, Frälsningsarmén.

Publicerad: 15 december 2022, 04:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Bo Jeppsson, Frälsningsarméns ledare i Sverige och Lettland.

Foto: Jonas Nimmersjö


Ämnen i artikeln:

Socialtjänsten

Julen är en ekonomiskt tuff period för många och i år märks utsattheten ännu mer. Stigande priser på mat och el drabbar dem som redan har en kärv situation, och på Frälsningsarmén möter vi människor som aldrig sökt hjälp tidigare. Samtidigt gäller det att hjälpa på rätt sätt – så att man inte i stället stjälper.

Frälsningsarmén har på många håll i landet märkt att nya människor ber om stöd för att klara av månadens utgifter. Ensamstående föräldrar, fattigpensionärer och andra med knapp ekonomi påverkas av höjda levnadskostnader. Vi möter även asylsökande som inte har rätt till samma stöd av samhället som andra, liksom ukrainska flyktingar. Dagersättningen för flyktingar motsvarar ungefär 2 100 kronor i månaden vilket ska täcka mat, kläder, mediciner och hygienartiklar. Enligt Konsumentverkets nya beräkningar behöver en vuxen numera 3 400 kronor bara för mat.

LÄS MER: Ny rapport: Låt andra än socialtjänsten stå för sociala kontrakten

Många i Sverige lever i dag på existensminimum, de ligger på gränsen till att få ekonomiskt bistånd från socialtjänsten och söker hjälp från släkt, vänner, kyrkor och hjälporganisationer. Men det är inte helt enkelt att möta en hjälpsökandes behov. Inte bara för att det saknas resurser. De lagar och regler man behöver förhålla sig till kan ibland göra att hjälpen får motsatt effekt.

Betalar man till exempel någons hyra blir det synligt för socialtjänsten som då kanske drar in försörjningsstödet kommande månad. Ett typiskt exempel är en barnfamilj som har fått avslag på ekonomiskt bistånd från socialtjänsten för att de har missat att lämna in alla papper eller lyckats få in mer pengar. Många tvingas låna ihop pengar för att klara hyran en månad. Får man dessa pengar insatta via Swish minskas det ekonomiska stödet för nästa månad med lika mycket. Den bidragssökande lämnar in bankkontoutdrag för varje ansökan, och har man fått in pengar via Swish räknas det som en inkomst.

Det här är ett systemfel som bör ses över. På Frälsningsarmén kan vi berätta hur socialtjänsten fungerar och varna de hjälpsökande för att ta emot Swish, men det är ändå svårt att få hjälp i dag. Man måste vara helt barskrapad för att kunna få försörjningsstöd, och förebyggande insatser prioriteras ner. Många är också trötta och stressade och varken orkar eller hinner få ihop en plan för framtiden.

Vi kan ge matkassar och presentkort på mat och kläder, men det behövs mer för att hjälpa människor att komma på fötter. Som läget är nu kommer de som har det svårt inte att få det lättare. Regelverket för försörjningsstöd behöver anpassas, så att privatpersoner och hjälporganisationer kan stötta medmänniskor i ekonomisk utsatthet utan att riskera att göra saken ännu värre.

Bo Jeppsson
Frälsningsarméns ledare i Sverige och Lettland

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Socialtjänsten

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev