Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Rädda vårt internet!

Vi är ingen grupp okunniga nickedockor som plötsligt vilseletts av nätjättarna. Vissa av oss har varit med i förhandlingarna om direktivets innehåll och vi vet att upphovsrättsdirektivet är odemokratiskt och skadligt för det digitala samhället.

Publicerad: 23 mars 2019, 04:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

EUEU-direktiv

Idag demonstrerar vi mot upphovsrättsdirektivet i Stockholm och Göteborg. Vi agerar gemensamt med medborgare i ett hundratal andra europeiska städer för att visa att det finns ett folkligt missnöje med kraven på censurfilter och länkskatt.

Förslaget att plattformar på nätet ska bygga censurfilter för att granska allt som läggs upp så att det inte råkar innehålla upphovsrättsskyddat material är odemokratiskt och skadligt för det digitala samhället. Misstag är oundvikliga och samhällsdebatten blir lidande när vissa bidrag aldrig syns för att upphovsrättsskyddat material i bakgrunden aktiverar filtren, eller för att filtren helt enkelt gör fel.

Vi har kallats för en vilseledd mobb av EU-kommissionen, zombies av upphovsrättslobbyn och bottar av många av direktivets förespråkare. Nu går vi ut på gatorna för att visa dem att de har fel - vi existerar och många av oss har gjort civiliserat motstånd mot direktivet i flera år nu. Vi är ingen grupp okunniga nickedockor som plötsligt vilseletts av nätjättarna. Vissa av oss har varit med i förhandlingarna om direktivets innehåll.

Vi har stöd bland forskare och internet-experter. Människorättsorganisationer som Amnesty stöttar vårt budskap om att detta kommer skada den digitala yttrandefriheten, och får medhåll i detta av FN. Reportrar utan gränser och Wikipedia fruktar censur och begränsningar i människors möjligheter att delta i det digitala samhället. Allied for Startups, Startup Europe Partnership och hundratals mindre digitala företag i Europa protesterar, eftersom risken finns att direktivet leder till en ännu starkare ställning för de amerikanska nätjättarna. Filtren som krävs är nämligen väldigt dyra.

Den slutgiltiga omröstningen i EU-parlamentet äger rum den 26 mars. Vi uppmanar alla parlamentariker att rösta emot direktivet och speciellt artiklarna 11 och 13. Rädda vårt internet!

Mattias Bjärnemalm, sakkunnig inom nätpolitik i EU-parlamentet och kandidat #1 till EU-parlamentet för Piratpartiet

Henrik Sundström, advokat och kandidat #25 till EU-parlamentet för Moderaterna

Max Andersson, EU-parlamentariker och kandidat #3 till Europaparlamentet för Partiet Vändpunkt

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

EUEU-direktiv

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev