lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Rädda branschskolorna från nedläggning”

Kompetensbristen ökar under kommande år. Då är det bakvänt att lägga ner utbildningar som leder till efterfrågade jobb, skriver företrädare för sex fackförbund.

Publicerad: 2 mars 2023, 06:14

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Therese Guovelin, Johan Lindholm, Barbro Andersson, Madelene Engman, Pontus Boström och Peter Sjöstrand. Foto: Fredrik Sandin Carlson, Terese Perman, Lazze Öst, Anna Ledin Wiren, Dan Coleman


Ämnen i artikeln:

LOKommunal

Bristen på hantverkare är stor. Trots det kommer regeringen att lägga ner branschskolorna. Det är helt fel väg att gå. Kompetensbristen ökar under kommande år. Då är det bakvänt att lägga ner utbildningar som leder till efterfrågade jobb. 

Branschskolorna utbildar hantverkare inom viktiga yrkesområden som plåtslagare, golvläggare, lackerare, kylmontör, ventilationstekniker, trädgårdsanläggare och skogsmaskinförare. Syftet med skolorna är att stärka den nationella kompetensförsörjningen till utbildningar som få elever på gymnasiet eller inom vuxenutbildningen väljer. 

LÄS MER: Rapport: Bristen på vårdpersonal ökar 

Sedan ett par år tillbaka har det pågått en försöksverksamhet där huvudmännen som bedriver yrkesutbildningar kan söka statsbidrag för att skicka sina elever under några veckor till en branschskola. Det har gjort att huvudmän som inte själva har möjlighet att ordna en speciell yrkeskurs har kunnat förlägga en del av utbildningen till en branschskola. Utbildningarna har på det sättet blivit koncentrerade till ett antal platser i Sverige, där det finns resurser, utrustning och yrkeslärare med rätt kompetens. 

Hundratals elever har redan läst yrkeskurser på en branschskola och efter det kunnat gå rakt ut på arbetsmarknaden och få jobb. Det är positivt, men volymerna behöver öka.  

Det har fungerat olika bra, visar Skolverkets utvärdering. En del branschskolor har tagit emot många elever, andra få. En del huvudmän verkar inte ha känt till utbildningarna eller att de kan söka statsbidrag för dem. Flera branschskolor pekar ut två framgångsfaktorer: ett nära samarbete med branschen samt studiebesök från huvudmännen med rektor och intresserade elever.   

Högerregeringen med stöd av Sverigedemokraterna vill lägga ner branschskolorna till sommaren. LO vill att försöket förlängs och utvecklas bland annat genom:   

Att Skolverket tillsammans med parterna ser över om några skolor bör utgå eller fler ingå. 

Att gränsen om max fem elever per huvudman och yrkesområde tas bort.

Att en del av statsbidraget till branschskolorna öronmärks för marknadsföring samt får användas av huvudmännen för besök på branschskolorna.

Att bygga upp en verksamhet tar tid, och vi har dessutom nyss genomgått en pandemi. Men trots det har det funnits ett intresse för utbildningarna. Därför är det viktigt att ge branschskolorna goda förutsättningar att fortsätta bedriva sin verksamhet. 

Om regeringen lägger ner branschskolorna undrar vi och många inom branscherna: hur tänker ni lösa kompetensförsörjningen i dessa bristyrken? Vi uppmanar skolminister Lotta Edholm (L) att tänka om. Låt branschskolorna vara kvar. De behövs, eftersom kompetensbristen är akut i Sverige. Och den kommer att öka.  

Therese Guovelin
1:e vice ordförande, LO

Johan Lindholm
Förbundsordförande, Byggnads  

Barbro Andersson
Vice förbundsordförande, Kommunal

Madelene Engman
1:e vice förbundsordförande, GS-facket

Pontus Boström
2:e vice förbundsordförande, Elektrikerna

Peter Sjöstrand
Vice förbundsordförande, Målarna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

LOKommunal

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev