tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Predikningar hör inte hemma i vården”

Rätten till abort, preventivmedel och fri sexualitet handlar i grunden om kvinnors rätt att själva bestämma över sina kroppar. Det är landvinningar som måste försvaras mot de konservativa krafter som nu vädrar luft. Argumentet att nej till samvetsfrihet orsakar bemanningsproblem i vården är ett svepskäl som döljer en mörk agenda.

Publicerad: 15 januari 2019, 13:36

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Argumentet att nej till samvetsfrihet orsakar bemanningsproblem i vården är ett svepskäl som döljer en mörk agenda.”

Foto: Anna Tärnhuvud, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

BarnmorskorSamvetsfrihetJämställdhetPatientsäkerhet

REPLIK För några år sedan startades en debatt och rättsprocess med en barnmorska som vägrade att utföra en abort. Nu är abortfrågan återigen aktuell. I höstas kom den upp i valrörelsen när Sverigedemokraternas förslag om kraftigt sänkt abortgräns uppmärksammades. Uppenbarligen är tiden förbi när rätten till abort är en självklarhet.

Förra veckan var det dags igen när antiabortorganisationen Människovärde i Dagens Samhälles hävdar att bristen på barnmorskor beror på domen som inte ger barnmorskor rätt att avstå arbete av religiösa skäl – den så kallade samvetsfrihetsklausulen.

Påståendet att personalbristen i svensk sjukvård skulle bero på att massor av människor på grund av religiös övertygelse känner sig oönskade i svensk vård är absurt.

Jag har under de senaste fyra åren varit ansvarig politiker för sjukvården i Uppsala län. Det går inte att sticka under stol med att vi har haft svårigheter med att locka och behålla personal, vilket ger en rad problem. Personalpolitiken måste reformeras och tas på allvar, men den beror inte på avsaknaden av samvetsfrihet. I stället handlar det om att kraftigt förbättra arbetsmiljön för dem som arbetar i vården. Bra löner, schysta villkor och att låta proffs vara just proffs.

Förtroende mellan vårdpersonal och patient är en viktig förutsättning för kvalitet och patientsäkerhet och måste värnas. När du känner dig som svagast ska samhällets stöd vara som starkast. Då måste den som söker vård kunna lita på att den får bästa möjliga vård och stöd, inte moraliserande pekpinnar.

Argumentet att nej till samvetsfrihet orsakar bemanningsproblem i vården är ett svepskäl av stor skala och döljer en mörk och mycket konservativ agenda som inte hör hemma i ett modernt jämställt land.

Antiabortrörelsen måste också ses i en större kontext. Sveriges Radio rapporterade 2017 om hur den amerikanska konservativa lobbyorganisation Alliance Defending Freedom (ADF) valt att träda in i svensk politik genom att investera stora summor pengar i det uppmärksammade rättsfallet om barnmorskan som vägrade att utföra abort. Inträdet i svensk politik innebär en större och allt aggressivare anti-abortkampanj i Sverige, så även i Europa.

Vi som står upp för jämställdhet och kvinnors rätt att själva bestämma över sina kroppar behöver vara på vår vakt. Konservativa religiösa idéer ska inte diktera vilken vård kvinnor har rätt till. I mötet med en barnmorska eller en läkare ska en patient få vård och stöd, inte en predikan.

Aborträtten är en avgörande milstolpe värd att slåss för. Det är djupt tragiskt att år 2019 behöva försvara självklarheter som rätten till preventivmedel och fri abort.

Vivianne Macdisi, regionråd (S) Region Uppsala

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev