Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Politiker, dags att uppgradera socialtjänsten!

Socialtjänstens hjärtslag och puls är den politiska viljan. Politiker, ni måste visa större intresse för arbetsvillkoren i den här viktiga verksamheten, skriver Kenneth Innergård, ordförande Akademikerförbundet SSR Stockholm.

Publicerad: 8 april 2019, 11:01

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Det kostar att uppgradera en verksamhet, men vad kostar det inte samhället att avstå ifrån det?”

Foto: Mostphotos


Ämnen i artikeln:

SocialtjänstenArbetsmiljö

I tre år arbetade jag i en av Stockholms stads stadsdelsförvaltningar som socialsekreterare. Det var en intensiv upplärningstid. En tid då jag inom tre månader satt och skrev min första LVU-ansökan. En tid då de närmaste cheferna avlöste varandra lika snabbt som kollegornas sjukskrivningar.

Under den perioden gjorde Arbetsmiljöverket en översyn av socialtjänstens kontor runt om i kommunerna. Och att arbetsmiljön är ansträngd råder det inga tvivel om. Myndighetens rapport från december i fjol ger samtliga socialtjänstkontor underkänt på flera områden. Det handlar om brist på resurser, dåliga rutiner för det systematiska arbetsmiljöarbetet och bristfällig hantering av hot- och våldssituationer.

I mitt jobb märkte jag tidigt att resurserna var knappa i förhållande till de krav som ställdes på oss. Kollegorna slutade på löpande band och stabiliteten i arbetsgruppen uteblev. Min beslutsamhet att uthärda svårigheterna och bli en bra socialsekreterare ledde mig snart till gränsen till utbrändhet. Att engagera mig lokalfackligt och som skyddsombud gav mig en bättre förståelse, framförallt att situationen var minst lika tuff för cheferna och ledningen.

Socialtjänstens hjärtslag och puls är den politiska viljan. Den är i sin tur starkt kopplad till den offentliga samhällsdebatten. Men jag upplever att politikerna i allt för stor utsträckning brister i att ha koll på hur verksamheten och medarbetarna mår och vad de behöver för att utvecklas vidare.

Det är självklart för Bill Gates att bry sig om vad användare av senaste Windowsutgåvan tycker om användarvänligheten och hur den kan förbättras. Jag skulle vilja se politiker med samma inställning till socialtjänsten. Fråga medborgare, medarbetare, chefer, brukare, klienter och se framförallt till att göra något av svaren. Det kostar att uppgradera en verksamhet, men vad kostar det inte samhället att avstå ifrån det?

Under förra mandatperioden avsatte regeringen extra medel för att förstärka bemanningen inom myndighetsutövningen för barn och unga, 360 miljoner kronor årligen för 2018 och 2019. Ett nödvändigt, men inte tillräckligt tillskott. Staten behöver ta ett större ansvar och frågan måste upp högt på regeringens dagordning.

Nu är det upp till politikerna att ändra synen på det sociala arbetet från att vara ”ett nödvändigt ont” till att det ska vara ”ett självklart gott”. Energin, viljan och kompetensen finns där. Nu ligger bollen på er planhalva. Ta vara på kompetensen; ta ansvar för hur vårt samhälle ska se ut.

Kenneth Innergård, ordförande för Akademikerförbundet SSR i Stockholms stad med grundanställning som socialsekreterare

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

SocialtjänstenArbetsmiljö

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev