Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Poliser ska skydda, hjälpa och ställa till rätta”

Det är moraliskt rätt att hålla emot viljan att rikta Polismyndighetens repressiva kraft mot hela områden, snarare än mot kriminalitet, skriver Martin Marmgren (MP) i en slutreplik.

Publicerad: 9 september 2022, 12:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Martin Marmgren, riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Foto: Fredrik Hjerling


Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaModeraternaMiljöpartietPolisen

Fredrik Kärrholm (M) kallar den hotbild jag målar upp vid ett maktskifte där Sverigedemokraterna styr för ”verklighetsfrånvänd”. Jag önskar att han hade rätt. Men med en allt hårdare retorik från SD – som efter att de släpptes in i värmen av M, KD och L inte ens bekymrar sig om att hålla fasaden putsad längre – så är det nog Kärrholm som missbedömer situationen. Just brott och straff är, efter migration, SD:s främsta profilområde. De kommer att kräva politiska vinster, speciellt nu när de enligt flera opinionsmätningar är betydligt större än M.

SD är fortfarande ett parti som genomsyras av sina fascistiska och rasistiska rötter. När de pratar om att ”kuva områden”, ”sätta in militären” och förnedringsstraffa barn så bör vi ta dem på allvar (liksom man borde ha tagit det Donald Trump sa innan han kom till makten på allvar). Speciellt som SD:s nya vänner i M, KD och L numera inte ens tar avstånd från de värsta SD-utspelen utan tvärtom signalerar enighet i rättspolitiken.

LÄS MER: ”Det är farligt med aktivistiska poliser”

Vad gäller tjänstemannarollen så delar jag Kärrholms uppfattning att den ska vara helt opolitisk. Polisuniformen tillhör inget parti, utan representerar Polismyndigheten, staten och demokratin. Poliser ska följa lagen och utföra det arbete de får av våra demokratiskt beslutade församlingar och samtidigt verka och stå upp för grundläggande mänskliga rättigheter.

Men som även Kärrholm medger så finns en gräns där man som statstjänsteman av moraliska skäl kan behöva obstruera. Vi som har arbetat mycket i yttre tjänst vet att den frågan inte är så svartvit som Kärrholm vill påskina. När det förekom en politisk styrning som betonade vikten av blåskontroller i trafiken så var vi många i Järva/Rinkeby där jag länge arbetat som la mer krut på arbetet mot det grova våldet och narkotikan, trots missade blåsmål. Det var varken lagbrott eller ordervägran, men likväl ett visst obstruerande.

LÄS MER: ”Förnedring skulle öka risken att barn begår brott”

Om de visitationszoner som Kärrholm och M vill ha blir verklighet så finns också ett stort utrymme för poliser i olika befattningar att obstruera den politiska signalen att massvisitera hederliga förortsbor. Allt ifrån att helt enkelt inte använda sig av det onödiga verktyget som väldigt få poliser efterfrågar alls, till att ändå bara visitera de polisiärt intressanta vi redan hade lagstiftning för.

Så ja, gränsen till ren ordervägran för att den politiska styrningen grovt strider mot mänskliga rättigheter må vara en bit bort även om SD ges makt över polisen. Våra institutioner lär kunna bjuda motstånd ett tag till. Men det kommer att behövas tjänstemän i polisen som, inom ramen för hur uppdraget uttolkas och utförs, håller emot viljan att rikta Polismyndighetens repressiva kraft mot hela områden, eller människor med utländsk bakgrund, snarare än mot kriminalitet. För att det är moraliskt rätt, och ingår i alla polisers ledord om att ”skydda, hjälpa och ställa till rätta”.

Martin Marmgren
Riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson för Miljöpartiet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev