tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Placera det nya museet om Förintelsens överlevare i Skåne

Vi välkomnar regeringens besked om att inrätta ett nytt museum om Förintelsens överlevare. Det är ett viktigt led i arbetet med att bekämpa antisemitism och rasism. Det skriver kulturnämnden i Region Skånes ordförande Magnus Lunderquist (KD) och vice ordförande Cristina Glad (L), som vill placera det nya museet i Skåne.

Publicerad: 17 september 2020, 03:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Hela samhället måste jobba för att bekämpa antisemitism, rasism och ständigt påminnas om hur allvarliga konsekvenser det kan faktiskt leda till,” skriver Magnus Lunderquist  (KD) och Cristina Glad (L).

Foto: Ruben Joye/Mostphotos, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

FörintelsenKristdemokraternaLiberalerna

I år är det 75 år sedan andra världskriget tog slut och hundratusentals judar räddades ifrån Förintelsen. Konsekvenserna av Förintelsen är något som vi än i dag lever med och något som vi aldrig får glömma. Vi välkomnar därför regeringens besked om att inrätta ett nytt museum om Förintelsens överlevare. Det är ett viktigt led i arbetet med att bekämpa antisemitism och rasism.

I planeringen av det fortsatta arbetet vill vi uppmana regeringen att inte glömma bort Skåne, som har en historisk koppling som är viktig att bejaka.

Museet borde hamna i Skåne, låt oss förklara varför: För det första är Skåne den del av Sverige som har störst erfarenhet av Förintelsen. Det var till de skånska kustsamhällena de allra flesta danska judar lyckades fly 1943, när de hotades med deportering till koncentrationsläger. Skåne var även första anhalten för dem som 1945 kom till Sverige med de vita bussarna, som lyckades rädda tiotusentals människor från koncentrationsläger. Denna historiska erfarenhet är viktig att bevara och att ständigt påminna om.

Det är mot den bakgrunden som det i dag finns samlingar och permanenta utställningar i Skåne om Förintelsen. Utställningar som dessutom har flera pedagogiska program knutna till sig. Det finns med andra ord ett tydligt etablerat och strukturerat arbete, vilket är ett ytterligare starkt skäl till varför ett museum borde inrättas i Skåne. Samtidigt finns det ett behov av att utöka denna kunskap och se till att den når fler svenskar, unga som äldre, utrikesfödda som inrikesfödda.

För det andra finns i dag redan ett etablerat arbete gällande frågor kring mänskliga rättigheter i Skåne och Öresundsregionen. Det arbetet sker främst genom Raoul Wallenberg Institutet vid Lunds universitet och Malmö universitet samtidigt som UN Live – ett museum för FN håller på att etableras i Köpenhamn.

Detta gör att Skåne är mer än väl rustat för att hantera ett så viktigt museum och det arbete som kommer att krävas för att hålla minnet av Förintelsen levande. Vi menar dessutom att det är viktigt att arbetet börjar direkt med att etablera detta museum och att beslutet inte bör vänta. Arbetet med att fler svenskar, turister och särskilt skolungdomar ska få tillgång till detta museum bör inledas så fort som möjligt så att så många som möjligt ska kunna få tillfälle att på ett bra sätt minnas och sprida information om Förintelsen och dess överlevare.

För att arbetet ska realiseras och inte präglas av onödig byråkrati borde museet bli en del av den befintliga myndigheten Forum för levande historia som redan i dag jobbar med folkbildning kring mänskliga rättigheter med utgångspunkt i Förintelsen. Genom Forum för levande historia finns redan en lång erfarenhet och kunskap kring dessa frågor. Det vore positivt att gemensamt kunna dra nytta av den erfarenheten och att det nya museet blir en del av det större folkbildningsuppdraget

Antisemitism och rasism är än i dag ett stort problem, inte minst i många europeiska och svenska städer. Hela samhället måste jobba för att bekämpa antisemitism, rasism och ständigt påminnas om hur allvarliga konsekvenser det kan faktiskt leda till.

Den judiska erfarenheten kring Förintelsen har av självklara skäl en alldeles speciell roll. Samtidigt är det viktigt att minnas att även romer, funktionshindrade, HBTQ-personer och många andra grupper också drabbades av Förintelsen.

Det är viktigt att vi aldrig någonsin glömmer Förintelsen. Det är därför angeläget att museet ges rätt förutsättningar och kan verka samt existera i en miljö som har en stark koppling till andra världskriget. Skåne har denna unika erfarenhet. Därför borde regeringen placera museet i Skåne.

Magnus Lunderquist, ordförande för kulturnämnden (KD), Region Skåne

Cristina Glad, vice ordförande för kulturnämnden (L), Region Skåne

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev