Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Pensionsskulden riskerar dränera välfärden”

Det är ett faktum att kommunernas och regionernas pensionsskulder är mycket stora. Om inte skattepengarna räcker till både betalning av pensionsskulden och välfärden återstår endast alternativet att höja skatten eller skära i välfärden, skriver Skandia i en replik till SKL.

Publicerad: 11 november 2019, 10:34

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Skandia: ”Att vi påpekar vikten av att fler kommuner och regioner bör skaffa sig finansiella handlingsplaner för de stora pensionsskulderna kan aldrig vara ett problem.”

Foto: Nils Jacobsson, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

PensionSKRPensionärer

SKL skriver i en debattartikel med ordförande Anders Knape och chefsekonom Annika Wallenskog att det saknas skäl att oroa sig för pensionsskulderna. Vi på Skandia välkomnar en offentlig debatt om de kommunala- och regionala pensionsskulderna. Dock är det ett faktum att kommunernas och regionernas pensionsskulder är mycket stora. Skandia har genom sammanställning av fakta visat att många kommuner och regioner riskerar att få konsekvenser på skatter och välfärd om pensionsskulden inte hanteras. Kommunerna och regionernas pensionsskulder uppgår till nästan hälften av Sveriges statsskuld som är drygt 1 000 miljarder kronor.

Skandia har aldrig påstått att kommuner och regioner felaktigt skulle dölja sina pensionsskulder. Kommuner och regioner följer gällande redovisningslagstiftning. Pensionsskulderna ska betalas oavsett om de är redovisad i ansvarsförbindelsen eller i balansräkningen. Fakta är att den dolda pensionsskulden gör att nio av tio regioner och var sjätte kommun får negativ soliditet när den dolda pensionsskulden inkluderas i balansräkningen. Det är alarmerande.

SKL riktar kritik mot att vårt intresse skulle vara att sälja försäkringslösningar för att lösa skuldproblematiken. Det är ingen hemlighet att vi genom offentliga upphandlingar hjälper många svenska kommuner med att hantera sina pensionsskulder. Skandia är ett ledande pensionsbolag och vi vill först och främst belysa ett samhällsproblem som många kommuner inte har tillräcklig kontroll på. Det finns dessutom fler alternativ än försäkringslösningar för att lösa skuldproblematiken. Att vi påpekar vikten av att fler kommuner och regioner bör skaffa sig finansiella handlingsplaner för de stora pensionsskulderna kan aldrig vara ett problem.

Sammantaget ska färre framöver försörja fler och det sätter stor press på kommunernas redan pressade ekonomier. Under samma tidsperiod ska stora delar av pensionsskulderna också betalas. Uppförsbacken blir ännu brantare i de kommuner som har färre invånare som kan vara med och betala, än när skulderna tjänades in. Om inte skattepengarna räcker till både betalning av pensionsskulden och välfärden återstår endast alternativet att höja skatten eller skära i välfärden. Pensionsskulden riskerar därför bidra till att dränera välfärden i många kommuner och regioner.

Skandias ambition är att öka kunskapen och förståelsen för behovet av att skaffa sig finansiella handlingsplaner för pensionsskulderna. Gör man det skapas bättre förutsättningar för morgondagens välfärd.

Greger Gustafson, pensionsspecialist kommuner och regioner, Skandia

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

PensionSKRPensionärer

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev