Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Patienter har rätt till en effektiv behandling”

Psykologer och läkare av alla typer begår misstag, men att skylla misstagen på några texter av Freud är orimligt. Att lägga ned en specifik utbildningsinriktning löser därmed inte problemet att patienter inte får tillgång till effektiv vård. Det kommer bara att leda till ännu mer polarisering på patienternas bekostnad, replikerar psykologen Thomas Hesslow.

Publicerad: 9 september 2020, 08:52

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Vad ska vården göra när patienten inte svarar på den bästa, mest välbeforskade behandlingen,” frågar Thomas Hesslow..

Foto: Aleksandr/Colourbox


Ämnen i artikeln:

Vetenskap

När jag påbörjade psykologprogrammet för tio år sedan fick jag snabbt lära mig att kognitiv beteendeterapi (KBT) var den psykologiska behandling som hade bäst effekter och starkast vetenskapligt stöd. Det gjorde det enkelt att välja KBT-inriktningen när jag väl fick chansen.

Men i mitt extraknäck inom akutpsykiatrin stötte jag varje dag på patienter som genomgått KBT utan resultat. Och andra patienter som journalerna beskrev som “för sjuka” för KBT. När jag läste in mig på forskningen fann jag att bara runt 50 procent av patienterna får en positiv effekt av KBT. Så vad ska vården göra när patienten inte svarar på den bästa, mest välbeforskade behandlingen?

För läkare är detta vardag. Många psykiatriska patienter svarar inte på den första farmakologiska behandlingen, och då är man direkt redo att testa nästa. Om exempelvis depressionsbehandling med SSRI inte ger önskad effekt kan man pröva att sätta in någon annan typ av medicin. Men vad gäller psykologisk behandling finns ofta inga alternativ.

KBT bör rimligtvis erbjudas som förstahandsalternativ, och många blir hjälpta av detta. Men om detta inte fungerar så bör man kunna erbjuda någon annan psykologisk behandlingsform även om evidensen är svagare. Och utvärdera effekterna noggrant. När detta gick upp för mig beslutade jag mig för – precis som många andra psykologer med KBT-inriktning – att läsa en påbyggnadsutbildning inom psykodynamisk terapi (i mitt fall blev det ISTDP).

Under det senaste decenniet har psykoanalytiska och psykodynamiska behandlingar (PDT) gjort en slags “revansch” inom forskningen. Det finns nu över 250 randomiserade-kontrollerade studier som visar att PDT är patientsäker och effektiv vid flertalet psykiatriska diagnoser. En nylig metastudie med sammanlagt 2700 studiedeltagare fann att KBT och PDT var lika effektiva. Detta betyder inte att evidensläget för PDT är lika gott som för KBT. Mer forskning behövs. Men det finns nu mycket data som pekar i riktning mot att PDT ofta kan vara lika effektivt som KBT.

Mats Reimer skriver att det vore otänkbart med två olika universitetsutbildningar till magsårsbehandlare. Jag håller med. Men liknelsen haltar eftersom KBT och PDT har mer gemensamt än vad den här polariserade debatten låter påskina. Båda metoderna föreskriver olika men besläktade vägar för att stegvis närma sig utmanande känslor och situationer. För att fortsätta liknelsen så skulle vi kunna säga att de olika terapeututbildningarna handlar om att specialisera sig inom olika varianter av antibiotika.

Psykologer och läkare av alla typer begår misstag, men att skylla misstagen på några texter av Freud är orimligt. Att legitimerad personal håller fast vid förlegad kunskap är ett problem som knappast är reserverat för psykodynamiska terapeuter. Det vården behöver göra är att införa bättre strukturer för uppföljning och utvärdering av såväl psykologisk som farmakologisk behandling. Att lägga ned en specifik utbildningsinriktning kommer inte lösa problemet, bara leda till ännu mer polarisering på patienternas bekostnad.

Thomas Hesslow, leg. psykolog med KBT-inriktning och PDT-kompetens

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Vetenskap

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev