Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Partiet Nyans: S bidrar till muslimers utsatthet

Det är ingen idé att förneka att Socialdemokraternas kongressbeslut om att förbjuda religiösa friskolor enbart riktar sig mot muslimer, slutreplikerar Mikail Yüksel, ordförande Partiet Nyans

Publicerad: 7 oktober 2019, 08:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Religiösa friskolorIslamSocialdemokraterna

Slutreplik. Partiet Nyans uppskattar Eva Ullbergs (S) erkännande av islamofobins omfattning i Sverige samt den hatiska propagandan som slår mot vanliga muslimer. Det är positivt att hon är medveten om svenska muslimers utsatthet, men behöver inse att utsattheten görs värre av de absurda förslag som bland annat hon och hennes partikollegor lägger fram.

Det är ingen idé att förneka att Socialdemokraternas kongressbeslut om att förbjuda religiösa friskolor enbart riktar sig mot muslimer, vilket Ardalan Shekarabi varit väldig tydlig med i Aftonbladet. Shekarabi menar att de särskilda minoritetsrättigheterna som är fastställda i vår grundlag bland annat låter svenska judar behålla sina friskolor. Därtill skulle kristna som majoritetsbefolkning knappas påverkas av ett sådant förbud.

Med ovannämnda kongressbeslut som stöd vill oppositionsrådet Eva Ullberg stoppa etableringen av religiösa friskolor i Järfälla där det inte finns några religiösa friskolor. Det är uppenbart att förslaget endast syftar till att plocka politiska poäng genom att spela på den växande främlingsfientligheten. Därför är Socialdemokraternas inställning i frågan av islamofobisk karaktär.

Partiet Nyans konstaterar att förslaget om förbud mot religiösa friskolor, strider mot Europakonventionen som värnar mänskliga rättigheter och grundläggande friheter. I konventionens tilläggsprotokoll anges det att ”staten ska respektera föräldrarnas rätt att tillförsäkra sina barn sådan utbildning och undervisning som står i överenskommelse med föräldrarnas religiösa och filosofiska övertygelse".

Partiet Nyans anser att Eva Ullberg borde sluta se de religiösa friskolorna som en fiende när de inte ens finns i hennes kommun. Ullberg bör i stället lägga sin tid på kommunens kärnuppgifter, såsom god undervisning för alla barn i kommunens befintliga skolor i stället för att som Don Quijote attackera väderkvarnar. Genom en snabb titt på Lärarförbundets statistik från 2018 gällande rankning av bästa skolkommun kan vi konstatera att Järfälla låg på 168:e plats bland landets 290 kommuner. Ingen ljus läsning. Samtidigt har de flesta religiösa friskolor bra resultat.

Mikail Yüksel, ordförande Partiet Nyans

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev