torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Omtanke om djur urskuldar inte hot och skadegörelse

Organisationer som arbetar inom djurområdet måste ta avstånd från all typ av olaglig verksamhet. Vi tror att demokrati är det bästa styrelsesättet av ett samhälle, även om det går långsamt och att beslut ofta går emot våra åsikter, skriver Djurskyddet Sveriges generalsekreterare Åsa Hagelstedt.

Publicerad: 3 mars 2019, 04:01

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jag hoppas att vi som sitter på djurskyddssidan och organisationer som företräder lantbrukare och jägare kan vara överens i våra tydliga fördömanden av illegal verksamhet, skriver Åsa Hagelstedt.

Foto: Nils Jakobsson, Arne Forsell / Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

DjurskyddHotPolisen

Under det senaste året har min dagliga nyhetsrapportering inte sällan innehållit artiklar om människor som inte accepterar beslut som fattats rörande djurhållningen i Sverige. Det handlar både om så kallade djurrättsaktivister som går in på gårdar och släpper ut djur och om jägare som bedriver tjuvjakt på främst rovdjur.

Samtidigt verkar personer från båda dessa grupper i ökande grad använda hat och hot mot enskilda personer, lantbrukare och organisationer som inte delar ens syn på djurhållning. Detta är inte bara oacceptabla handlingar utan i förlängningen ett hot mot vår demokrati.

Just nu rapporterar flera medier om så kallade djurrättsaktivister som i det närmaste bedriver terrorverksamhet mot djurbönder. I några fall har djur inte bara släppts ut utan även slagits ihjäl, vilket knappast kan vara en djurrättsaktivitetet. Även när djuren släpps ut innebär det ofta en plågsam död då djuren fötts upp i fångenskap och är vana att få sin mat serverad.

Det är också ett problem för andra djur när djurarter som inte naturligt förekommer i den miljön släpps ut, så kallade invasiva arter,  som stör balansen i naturen. Men även om djuren räddas till ett bättre liv är det en olaglig handling som bör straffas därefter. Gentemot alla hot, bränder och annan skadegörelse som riktas mot djurhållare finns absolut inget försvar och förhoppningsvis kan polisen gripa och lagföra dessa personer.

Under hösten handlade nyhetsrapporteringen många gånger om tjuvjakt, ofta på varg men även på lo och andra rovdjur. Precis som med de så kallade djurrättsaktivisterna är det få som lagförs och döms för dessa aktiviteter vilket är bekymmersamt.

Media har nu granskat om företrädare för djurrätts- och djurskyddsorganisationer stödjer uttalanden och aktiviteter som görs utanför vad lagen tillåter. Det är bra med granskning och vi som står upp för demokratiska metoder får aldrig svaja på detta. Samma sak ska självklart gälla företrädare för jägarorganisationer. Därför reagerade jag mycket starkt när jag för en tid sedan läste en hög företrädare för en av jägarorganisationerna göra detta uttalande i en jakttidning:

– Om tjuvjakt förekommer bär i så fall Naturvårdsverket, och i viss mån länsstyrelserna, själva största ansvaret genom att gång efter annan motarbeta en förvaltning som riksdagen har bestämt.

Denna typ av uttalanden är helt oacceptabla. Organisationer som arbetar inom djurområdet och som tar emot statliga bidrag, finns med i arbetsgrupper hos myndigheter och så vidare måste ta avstånd från all typ av olaglig verksamhet.

När vi har synpunkter på hur djurhållningen i Sverige ska fungera är det inte bara vår rätt utan vårt uppdrag att framföra dessa till politiker och ansvariga tjänstemän. Men det gör vi genom möten, remissvar och mediautspel – aldrig genom att ta lagen i egna händer.

I dag läser vi om att både djurbönder och personer som arbetar med djurförsök som hotas. Det är oacceptabelt att hota människor på grund av deras arbete – även om man anser att dessa yrken inte borde få finnas. Flera politiker har även vittnat om att man mottagit hot från jägare efter att ha gjort kritiska uttalanden om jakt i allmänhet och vargjakt i synnerhet. Även detta är självklart oacceptabelt och jag förutsätter att den uppfattningen delas av jägarorganisationerna.

Jag hoppas att vi som sitter på djurskyddssidan och organisationer som företräder lantbrukare och jägare kan vara överens i våra tydliga fördömanden av illegal verksamhet och aldrig försvara dessa handlingar eller skylla på politiker och myndigheter. Och jag hoppas också att staten ställer dessa krav på organisationer som man ger bidrag och/eller släpper in i arbetsgrupper.

För vår organisation är det i alla fall självklart att enbart arbeta med lagliga metoder, att ta avstånd från all typ av hot och skadegörelse. Tvärtom arbetar vi aktivt med att träna barns empatiutveckling. Vi tror nämligen att omtanke om djur och människor går hand i hand. Och vi tror att demokrati är det bästa styrelsesättet av ett samhälle, även om det går långsamt och att beslut ofta går emot våra åsikter.

Åsa Hagelstedt, generalsekreterare Djurskyddet Sverige

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

DjurskyddHotPolisen

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev