Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Okunnigt och ansvarslöst om elöverkänslighet

Läkare ska lindra, trösta och bota, inte förhindra och hota. Mats Reimer använder i stället all sin energi på att trampa på en hårt drabbad grupp med miljörelaterad funktionsnedsättning, replikerar Ingrid Berggren.

Publicerad: 5 mars 2020, 10:57

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Läkare ska lindra, trösta och bota, inte förhindra och hota, skriver debattören.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

PatientbemötandePatienterSocialstyrelsen

Det är sorgligt när läkare har vanföreställningar. Inte minst för att läkarbefattningen har hög status, inte bara för dem själva utan också för andra. Därmed är det mycket allvarligt att år efter år som barnläkare skrivit ohederliga insändare till Läkartidningen att elöverkänslighet (EHS) är en vanföreställning, en elfobi. Det är mobbing, oförskämt nedlåtande, okunnigt och ansvarslöst. Nu har Dagens Samhälle (DS) blivit hans forum som krönikör. Av vilken anledning håller du Mats Reimer på med dessa trakasserier?

Strålsäkerhetsmyndigheten hänvisar EMF-hälsofrågor (ElectroMagneticField) till dem som har medicinskt ansvar. Statens Beredning för Medicinsk utvärdering, har inte medicinskt granskat någon EMF-rapport, ej heller de rapporter som SSM:s så kallade Vetenskapliga råd hänvisar till. Jag har frågat.

Mats Reimer skriver att det är fel och dyrbart att ge bidrag till handikappförening/förbund, fel att länen hanterar frågorna olika. Han prisar dem som inte ger bidrag och ondgör sig över regioner som hjälper handikappade. Han beskriver elöverkänslighet som elfobi, villfarelser och vanföreställningar. Mats Reimer trampar på dem som ligger.

Juristen på Socialstyrelsen gav mig detta svar när hon läst Mats Reimers krönika i DS: När det gäller statsbidrag så har ju er förening fått det eftersom ni uppfyller villkoren i förordningen om statsbidrag till handikapporganisationer. I debattartikeln så verkar det perspektivet lämnas ute. I tidigare kommunikation oss emellan så har jag varit tydlig med att Socialstyrelsens perspektiv är just funktionsnedsättningen, oavsett om elöverkänslighet är en egen diagnos eller inte. I skälen till beslutet om statsbidrag till er förening så står det bland annat att ”organisationen har till ändamål att förbättra livsvillkoren för personer med funktionshinder samt att organisationen har till uppgift att bevaka dessa personers intressen”. Ni uppfyller de reglerade villkoren.”

Mats Reimer skriver: ”Patienterna med upplevd elöverkänslighet simulerar inte, deras lidande är verkligt. Gentemot de som får svår ångest om de besöker vanliga vårdinrättningar bör vi visa medkänsla, och erbjuda hembesök när vård behövs. Men samhället bör inte spela med i vanföreställningen om att elallergi finns...

Läkare ska lindra, trösta och bota, inte förhindra och hota.

Mats Reimer använder i stället all sin energi på att trampa på en hårt drabbad grupp med miljörelaterad funktionsnedsättning. Mats Reimer vet inget om hur EHS verkar med individuella olikheter beroende på de cellskador som EMF åsamkat. Mats Reimers elfobi är en skam för läkarkåren. Mats Reimer har i minst 15 år indoktrinerat läkare att diagnos EHS är fel. (Dagens Medicin med flera) Observera, provokationsstudier är oetiska och avråds.

Mats Reimer namnger Regioner, de som gör det som är rätt och han ondgör sig över att man cementerar fel diagnos. Jönköpings Region är ett föredöme. Vi från föreningen samverkar med Regionen och kommer framåt.

Mikrovågssjukan kom redan efter 1:a världskriget, då känt från Ryssland. Enligt Socialstyrelsens miljörapport 2009 var 3,4 procent av befolkningen elöverkänsliga. Det som inte finns för Mats Reimer.

WiFi-gruppen som nätverksmässigt stöttar drabbade och presumtivt skadade har i dag 14 839 medlemmar. Här får drabbade erfarenhetssvar och stöd!

Enligt ”Kalla fakta 2020 blir cirka 5 500 barn  i Sverige dåliga i skolan ofta med huvudvärk, illamående och kräkningar. Här finns uppgifter för barnläkare!

Ingrid Berggren, vice ordf. i Elö-Jönköping, pensionerad, narkossköterska 1968–82, vårdlärare 1982–86, utbildningsledare 1986–90, sjukvårdsutvecklare 1990–2000, säkerhetsutvecklare 2000–2007, EHS-drabbad 2014

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev