Debatt
”Ojämlik cancervård förkortar kvinnors liv”
För dem med spridd bröstcancer kan både hoppet och tiden att leva begränsas av vilka läkemedel som förskrivs i en enskild region. Samtliga regioner behöver därför ta ansvar för en mer effektiv och jämlik cancervård, skriver Thomas Wahlgren, medicinskt ansvarig onkologi på Pfizer Sverige.
Publicerad: 21 oktober 2021, 03:00
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Thomas Wahlgren, medicinskt ansvarig onkologi på Pfizer Sverige, vill se initiativ för ett nationellt kvalitetsregister för spridd bröstcancer.
Foto: Christine Olsson/TT, Pressbild
Varje år dör 1 500 kvinnor av spridd bröstcancer. Trots att det finns behandlingar som kan fördröja sjukdomsutvecklingen ser patienternas möjlighet att få dessa läkemedel väldigt olika ut beroende på var i landet man bor.
Enligt Bröstcancerförbundets beräkningar lever cirka 5 500 kvinnor i Sverige med spridd bröstcancer. Diagnosen betyder att cancern har spridit sig från bröstet till andra organ i kroppen. Det går att bromsa sjukdomsförloppet men det går inte längre att bota cancern.
När bröstcancer upptäcks på ett tidigt stadium är prognosen god och närmare 90 procent lever fem år efter diagnos. När den hunnit sprida sig är prognosen sämre. Bara en av fyra lever efter fem år.
LÄS OCKSÅ: Cancerkontroller skiljer sig åt i landet
Men det finns hopp. Tack vare forskning finns det i dag flera olika målinriktade behandlingar, som siktar in sig på specifika egenskaper hos den enskilda patientens tumör. Läkemedlen har möjlighet att förlänga livet för patienterna och fördröja sjukdomens utveckling. Dessutom har behandling med denna typ av läkemedel visat sig ge färre biverkningar än traditionell cytostatika, vilket medför en bättre livskvalitet för dem som lever med spridd bröstcancer.
LÄS OCKSÅ: ”Prioritera cancerrehabiliteringen för patienternas och samhällets skull”
Trots att dessa behandlingar rekommenderas i det nationella vårdprogrammet och är subventionerade av staten, är det inte alla regioner som använder dem fullt ut. Förskrivningen varierar kraftigt, vilket gör att många som skulle kunna vara hjälpta av de nya målinriktade läkemedlen inte får tillgång till dem.
Därför vill vi på Pfizer uppmana landets regioner att:
Under årets bröstcancermånad vill vi på Pfizer uppmärksamma den grupp patienter som lever med spridd bröstcancer. Vår vision är att fler ska få mer tid med sina nära och kära. Men för att det ska lyckas krävs en jämlik och effektiv cancervård i alla regioner. Tillsammans kan vi göra mycket mer för att förlänga liv.
Thomas Wahlgren
Cancerläkare och medicinskt ansvarig onkologi, Pfizer Sverige
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.