måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Ojämlik cancervård förkortar kvinnors liv”

För dem med spridd bröstcancer kan både hoppet och tiden att leva begränsas av vilka läkemedel som förskrivs i en enskild region. Samtliga regioner behöver därför ta ansvar för en mer effektiv och jämlik cancervård, skriver Thomas Wahlgren, medicinskt ansvarig onkologi på Pfizer Sverige.

Publicerad: 21 oktober 2021, 03:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Thomas Wahlgren, medicinskt ansvarig onkologi på Pfizer Sverige, vill se initiativ för ett nationellt kvalitetsregister för spridd bröstcancer.

Foto: Christine Olsson/TT, Pressbild


Ämnen i artikeln:

CancerKvalitetJämlik vård

Varje år dör 1 500 kvinnor av spridd bröstcancer. Trots att det finns behandlingar som kan fördröja sjukdomsutvecklingen ser patienternas möjlighet att få dessa läkemedel väldigt olika ut beroende på var i landet man bor.

Enligt Bröstcancerförbundets beräkningar lever cirka 5 500 kvinnor i Sverige med spridd bröstcancer. Diagnosen betyder att cancern har spridit sig från bröstet till andra organ i kroppen. Det går att bromsa sjukdomsförloppet men det går inte längre att bota cancern.

När bröstcancer upptäcks på ett tidigt stadium är prognosen god och närmare 90 procent lever fem år efter diagnos. När den hunnit sprida sig är prognosen sämre. Bara en av fyra lever efter fem år.

LÄS OCKSÅ: Cancerkontroller skiljer sig åt i landet 

Men det finns hopp. Tack vare forskning finns det i dag flera olika målinriktade behandlingar, som siktar in sig på specifika egenskaper hos den enskilda patientens tumör. Läkemedlen har möjlighet att förlänga livet för patienterna och fördröja sjukdomens utveckling. Dessutom har behandling med denna typ av läkemedel visat sig ge färre biverkningar än traditionell cytostatika, vilket medför en bättre livskvalitet för dem som lever med spridd bröstcancer.

LÄS OCKSÅ: ”Prioritera cancerrehabiliteringen för patienternas och samhällets skull”

Trots att dessa behandlingar rekommenderas i det nationella vårdprogrammet och är subventionerade av staten, är det inte alla regioner som använder dem fullt ut. Förskrivningen varierar kraftigt, vilket gör att många som skulle kunna vara hjälpta av de nya målinriktade läkemedlen inte får tillgång till dem.

Därför vill vi på Pfizer uppmana landets regioner att:

... följa rekommendationerna i det nationella vårdprogrammet för metastaserad bröstcancer och möjliggöra behandling med målinriktade läkemedel. Det är inte rimligt att bostadsort ska avgöra om en patient får tillgång till behandling eller inte. Därför behöver beslutsfattare i samtliga regioner ta sitt ansvar och fatta de beslut som krävs så att alla patienter får tillgång till läkemedel som förlänger liv och förbättrar livskvaliteten.  

... ta initiativ till ett nationellt kvalitetsregister för spridd bröstcancer för att göra det möjligt att följa upp behandlingsresultat över tid. Vi behöver denna kunskap för att ge bästa möjliga vård till dem som lever med spridd bröstcancer.  

Under årets bröstcancermånad vill vi på Pfizer uppmärksamma den grupp patienter som lever med spridd bröstcancer. Vår vision är att fler ska få mer tid med sina nära och kära. Men för att det ska lyckas krävs en jämlik och effektiv cancervård i alla regioner. Tillsammans kan vi göra mycket mer för att förlänga liv.

Thomas Wahlgren
Cancerläkare och medicinskt ansvarig onkologi, Pfizer Sverige

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

CancerKvalitetJämlik vård

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev