Debatt
”Offentliga byggprojekt kan minska sin klimatpåverkan”
För att nå klimatmålen måste upphandlingen av offentliga byggprojekt bli bättre. Nu krävs ökade kunskaper och tydligare mål, skriver Anders Sjelvgren och Inger Ek, generaldirektörer för Boverket och Upphandlingsmyndigheten.
Publicerad: 29 december 2021, 04:30
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
I dag används inte upphandling strategiskt i någon större utsträckning i offentliga byggprojekt, skriver generaldirektörerna för Upphandlingsmyndigheten och Boverket.
Foto: Jenny Drakenlind/Hanna Franzén
Byggsektorn har stor klimatpåverkan. Offentliga byggprojekt har goda möjligheter att minska utsläppen av växthusgaser genom sina upphandlingar. Men förutsättningarna för strategisk upphandling i offentliga byggprojekt är bristfällig, visar Upphandlingsmyndighetens undersökning. Det behövs stora förändringar och det är bråttom.
Det offentliga Sverige är en stor byggherre och bidrar väsentligt till utsläppen av växthusgaser inom bygg- och fastighetssektorn. Hela sektorn står för över en femtedel av Sveriges totala konsumtionsbaserade utsläpp av växthusgaser, drygt 29 miljoner ton koldioxidekvivalenter 2018, enligt Boverkets miljöindikatorer. Upphandlingsmyndighetens miljöspendanalys visar att de offentliga inköpen inom sektorn stod för utsläpp på nära 14 miljoner ton koldioxidekvivalenter 2019. Alltså en stor del av sektorns totala utsläpp.
Det vi bygger i dag ska stå under många år, kanske 100 år eller mer – och byggnader påverkar människor och miljö under hela sin livstid. Under hela byggprocessen genomförs ett flertal upphandlingar, till exempel arkitekter och konsulter, entreprenadupphandlingar och olika upphandlingar för drift och underhåll. Vid varje upphandling bör samhällsviktiga mål övervägas, såsom klimatmål.
LÄS MER: Allmännyttan skärper klimatkraven
Från den 1 januari 2022 ska byggherrar redovisa vilken klimatpåverkan nya byggnader har genom en klimatdeklaration. Syftet är att minska klimatpåverkan från byggskedet — och klimatdeklarationerna kan bli ett viktigt verktyg i upphandlingen. Att byggsektorn tar ett större ansvar ligger även i linje med den förändring Boverket gör i byggreglerna. Byggreglerna kommer att innehålla färre detaljerade krav, vilket gör att byggherrarnas krav i upphandling blir än viktigare.
Men i dag används inte upphandling strategiskt i någon större utsträckning i byggprojekt. Det visar en undersökning som Upphandlingsmyndigheten har gjort. Ändå är upphandling en förutsättning för att kunna genomföra projekten och säkerställa att de levererar mot utpekade mål.
LÄS MER: Upphandling prioriteras för att nå miljömål
Det är därför dags att ta nästa steg mot hållbara upphandlingar i byggprojekt:
Byggsektorn har en färdplan som säger att sektorn ska nå netto nollutsläpp av växthusgaser år 2045, med en 50-procentig minskning till 2030. Det är nödvändigt om Sverige ska uppnå sitt nationella klimatmål. Med en ökad förståelse och förmåga att använda offentlig upphandling som strategiskt verktyg kan de offentliga bygg- och anläggningsbeställarna bidra till att målen uppnås.
LÄS MER: Skanska: Låt omstarten driva på för klimatneutralitet
Vi har kunskaper och stöd som kan hjälpa de offentliga byggprojekten i den förflyttningen. Nu behöver Sveriges offentliga organisationer se till att rätt förutsättningar ges för strategisk och hållbar upphandling i byggprojekt.
Anders Sjelvgren
gd Boverket
Inger Ek
gd Upphandlingsmyndigheten
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.