fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Oärligt av antroposoferna om vaccinmotstånd

Anders Kumlander, ordförande för Vidarkliniken, försöker att blanda bort korten genom att hävda att även om vaccinationsgraden är låg i Järnaområdet, så är antroposoferna inte motståndare till vaccinationer. Det skriver Pontus Böckman, ordförande för Vetenskap och Folkbildning, i en replik.

Publicerad: 22 maj 2019, 12:41

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vaccin räddar årligen miljontals liv.

Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

VaccinationerBarn

Replik. I en replik på en krönika av Mats Reimer hävdar Anders Kumlander, ordförande i Stiftelsen Vidarkliniken, att det inte finns något vaccinationsmotstånd i den antroposofiska rörelsen. Detta påstående är rent löjeväckande då man på hemsidan för Ytterjärna Forum (som enligt egen uppgift är ett samhällsprojekt i samverkan med Vidarstiftelsen) bland annat kan läsa att ”en del ser fördelar med att barnen bygger upp ett eget immunförsvar genom att tillfriskna från vanliga barnsjukdomar”. Det finns inga som helst vetenskapliga belägg för att så skulle vara fallet.

Vidare erkänner Kumlander att det finns en lägre vaccinationsgrad i Järnaområdet, men hävdar att det beror på att ”det finns många familjer i detta område som sökt sig hit för att leva ett så naturligt liv som möjligt, odla giftfritt etcetera. Dessa familjer gör sina egna val.”

Är det inte troligt att dessa familjer söker sig till Järna på grund av antroposofin? För att påpeka det uppenbara: Det finns ingenting som säger att ”naturligt” är bättre än ”konstgjort”. Flugsvamp, smittkoppor och cancer är exempel på naturliga företeelser, medan antibiotika, syntetiskt insulin och just vaccinationer är exempel på konstgjorda saker som årligen räddar miljontals liv. Om något är ”naturligt” eller ”konstgjort” är alltså ingen indikation på hur ”bra” någonting är.

Anders Kumlander försöker att blanda bort korten genom att hävda att även om vaccinationsgraden är låg i Järnaområdet så är antroposoferna inte motståndare till vaccinationer. I så fall kan man fråga sig var Vidarklinikens kampanj är för att komma till rätta med de låga vaccinationstalen?

Rudolf Steiner, grundare av den antroposofiska rörelsen, hävdade att sjukdomar var en del av en naturlig process som alla måste gå igenom antingen i detta liv eller nästa. Han trodde alltså på reinkarnation och såg karma som ett centralt begrepp. Är det då så konstigt att Mats Reimer refererar till antroposofin som ”en esoterisk religionsbildning”?

Det är allmänt erkänt att vaccinationsgraden för mässling bör ligga över 95 procent för att hindra epidemiutbrott. Vad har Vidarkliniken gjort för att propagera i Järnaområdet för att komma till rätta med det problemet? Något sådant har vi aldrig sett. Istället hänvisar man vagt till familjers ”egna val” och ”naturligt” med avsikt att så tvivel hos allmänheten.

Pontus Böckman, ordförande i föreningen Vetenskap och Folkbildning

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

VaccinationerBarn

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev