Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Oacceptabelt att nio av tio kommuner skär ned på skolan”

Nio av tio kommuner planerar nedskärningar på skolan nästa år. Regeringens njugga politik fritar inte kommunerna från ansvar. Tvärtom – varje kommun kan välja att sätta skolan först, skriver Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundet.

Publicerad: 5 november 2019, 04:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Nedskärningspolitiken är oacceptabel och långsiktigt kontraproduktiv.”

Foto: Lärarförbundet


Ämnen i artikeln:

LärareNedskärningarKommunernas kris

Sex av tio kommuner har skurit ned på skolan de senaste tre åren. Samtidigt planerar närmare nio av tio kommuner ytterligare nedskärningar nästa år. Det visar en enkät bland alla Lärarförbundets lokalavdelningar. Vi förstår att kommunerna pressas av ökade kostnader för fler äldre, fler barn och unga, färre i arbetsför ålder och försämrade skatteintäkter. Samtidigt vet vi att de insatser som lärare och skolledare gör i förskola och skola betyder så mycket för samhällets gemensamma framtid.

Det samhället investerar i utbildning ger långsiktigt mångdubbelt tillbaka genom framtida skapande och kreativitet, jobb och konkurrenskraft. Den som inte värnar och vårdar skola och utbildning bygger heller inte framtiden. Politikerna i såväl kommuner som i regering och riksdag måste på allvar börja förstå vilken oerhört kraft som ligger i att satsa på bra utbildning.

Det är ett faktum att allt börjar med bra lärare. Därför är nedskärningspolitiken oacceptabel och långsiktigt kontraproduktiv. Den drabbar oss lärare och skolledare i form av sämre arbetsmiljö, ökad arbetsbelastning och en devalverad yrkesroll roll där vi inte ges förutsättningar att göra det bästa för barn och elever. Lärares arbetstid tar ofta slut långt innan arbetsuppgifterna. Det syns i höga sjukskrivningstal och i karriärbyten där lärare väljer att lämna yrket. Detta i en situation där skolans kvalitet redan lider av akut lärarbrist. De som i slutändan drabbas värst är barn och elever. Det är deras framtid det ytterst handlar om.

Framtidsprognoserna visar att gapet mellan tillgängliga resurser och behov riskerar att öka ytterligare. Regeringens egna beräkningar visar att kommuner och regioner behöver 90 miljarder kronor mer än i dag om välfärden ska kunna möta de ökade behoven. Vi står alltså inför en situation som välfärden i Sverige inte upplevt sedan den ekonomiska krisen på 90-talet.

Hittills har regeringen valt att inte höja statsbidragen till kommunerna ens i närheten av vad som motsvarar behoven. Staten saknar inte ekonomiskt utrymme, men regeringen har tyvärr valt att prioritera annat. Jag kan garantera att Sveriges lärare och skolledare förväntar sig att regeringen och dess stödpartier redan i vårbudgeten skjuter till nödvändiga statliga resurser till skola och utbildning.

Men regeringens njugga politik fritar inte kommunerna från ansvar. Tvärtom. Jag kan lova att Lärarförbundet lokalt i varje kommun kommer att vara en nagel i ögat på alla politiker som sparar på skola och förskola. Varje kommun kan prioritera. Varje kommun kan välja att sätta skolan först – eller att inte göra det. Politikerna kan låta andra kommunala ansvarsområden stå tillbaka, och i sista hand också höja kommunalskatten. Varje kommun har val att göra. Val som vi tänker hålla varenda kommunpolitiker ansvarig för.

Sveriges lärare och skolledare är djupt oroliga för hur kvaliteten i skolor och förskolor ska kunna upprätthållas, för vår egen arbetsmiljö och för barn och elevers framtid. Nedskärningarna måste upphöra. Nu.

Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande Lärarförbundet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev