tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Nya regler behövs för personalboenden”

Gör det enklare att kostnadseffektivt uppföra små, men goda, bostäder åt personalen på orter med stor säsongsberoende besöksnäring, skriver debattörer från fem kommuner samt Skistar.

Publicerad: 25 maj 2023, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Stefan Sjöstrand, Hans Unander, Martine Eng, Therese Kärngard, Lars Gunnar Nordlander, Peter Egardt och Tomas Johnsson.


Ämnen i artikeln:

BesöksnäringenTurismBostadsbyggande

Regeringen ger nu i uppdrag åt Boverket att föreslå lättnader i kraven på studentbostäder, för att de ska bli fler och billigare. Våra kommuner har en besöksnäring som under delar av året sysselsätter mängder av ungdomar. Vi anser att bestämmelserna för personalboenden samtidigt bör ändras, så att orter med stor säsongsberoende besöksnäring kan uppföra bostäder med samma utformning som på universitets- och högskoleorter.

Boverkets uppdrag har utgångspunkten att studerande endast bor en begränsad tid i sina studentbostäder och att det därför är rimligt med en något lägre standard. I praktiken är förutsättningarna precis desamma i besöksnäringen vid våra fjällanläggningar.

LÄS MER: Rekordstora hyreshöjningar – kan bli ännu högre 2024: ”Täcker inte kostnaderna”

Som säsongsanställd bor man dessutom där endast en begränsad tid av året. I genomsnitt arbetar man tre säsonger. En ändring av lagen skulle göra det enklare att kostnadseffektivt uppföra små, men goda, bostäder åt personalen.

Boverkets byggregler för studentbostäder gäller bara bostäder som byggs på en universitets- eller högskoleort. Det är bara där som exempelvis funktionerna ”daglig samvaro, sömn och vila samt matlagning” kan finnas i samma rum.

Nuvarande lagstiftning medger inte ett kostnadseffektivt bostadsbyggande för säsongsanställda, eftersom dessa inte är studenter. Resultatet blir att dessa ungdomar löser bostadsfrågan på ett improviserat sätt – som genom att bo i källare och husvagnar. Detta leder ofta till sämre boendemiljöer än vad en bostad utformad utifrån samma kriterier som en studentbostad skulle erbjuda.

Besöksnäringen är en av Sveriges fyra basnäringar och i Södra Norrlands inland saknas såväl tung industri som skogsindustri. Besöksnäringens villkor bör därför beaktas.

Stefan Sjöstrand
Vd Skistar

Hans Unander (S)
Malung-Sälens kommun

Martine Eng (S)
Åre kommun

Therese Kärngard (S)
Bergs kommun

Lars Gunnar Nordlander (S)
Härjedalens kommun

Peter Egardt (S)
Älvdalens kommun

Tomas Johnsson
Stadsarkitekt, Malung-Sälens kommun

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev