Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Ny tobaksavgift riskerar slå ut små butiker

Så länge tobaksprodukter är tillåtna ska inte stat och kommun använda mjuka maktmetoder för att göra tillvaron besvärligare för personer som tycker om sin tobak. Och myndigheterna ska absolut inte försvåra för dem som lever av att sälja tobaksprodukter, skriver Staffanstorps kommunstyrelseordförande Christian Sonesson (M).

Publicerad: 20 september 2019, 03:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

” Ibland kan ett bra tobakssortiment vara det som håller verksamheten flytande över huvud taget. Det är inte deras fel att en majoritet av riksdagens partier ogillar att det finns rökare eller snusare, ” skriver Christian Sonesson (M)

Foto: Nils Jakobsson, Bildbyrån / Andreas Åberg


Ämnen i artikeln:

TobakNäringslivsklimatKommunerModeraterna

Nyligen trädde den nya tobakslagen i kraft i Sverige. Efter flera års utredning och debatt landade lagstiftningen i nya restriktioner som på pappret inte verkar så farliga. Men i praktiken är flera av dem näst intill omöjliga att tillämpa.

Debatten blir gärna känslosam och högljudd när det kommer till frågor som tobak. Det finns många åsikter, inte sällan är tonläget mest uppjagat från dem som inte använder tobak alls.

Tobak är förvisso inte vilken produkt som helst, vilket blir tydligt om man tittar på de restriktioner som gäller för bruk och försäljning. Marknadsföringen är kraftigt inskränkt, produkterna har stora varningsbilder och punktskatter på tobaksprodukter gör dem dyra. Du måste vara vuxen för att få lov att köpa dem. Det är uppenbart att det finns regler som begränsar produkternas spridning.

Gott så. Unga personer ska inte använda tobak. Men dessvärre finns det även en moraliserande del av tobakspolitiken som växer. Och den bygger på en slags självgodhet och fördömande som inte är särskilt tilltalande eller genomtänkt.

Självfallet måste vi alla kunna samsas och vara någorlunda överens om spelreglerna vi ska leva efter i det offentliga rummet. Stiftade lagar ska efterlevas. Men lagstiftarna har också ett ansvar att skriva lagar som går att efterleva. Som inte bara är symboliska yttranden av ogillande över en företeelse.

Så länge tobaksprodukter är tillåtna så är de tillåtna. Då ska inte stat och kommun använda mjuka maktmetoder för att göra tillvaron besvärligare för de som tycker om sin tobak. Och absolut inte för dem som lever av att sälja tobaksprodukter som en av flera produkter i sitt sortiment.

Kommuner har en betydande makt att belasta näringslivet med avgifter eller skapa bekymmer för företagarna genom exempelvis kontroller, långa handläggningstider eller näringslivsfientliga beslut.

Tobakslagen innehåller inte bara paragrafer som är omöjliga eller meningslösa att upprätthålla, som exempelvis rökförbud för elektroniska cigaretter på uteserveringar. Detta är en produkt som inte bara är betydligt nyttigare för brukaren än traditionella cigaretter, den släpper bara ut vattenånga, så det finns ingen passiv rökning. Eller regleringen att en snusdosa måste innehålla 20 prillor, ett krav som det är svårt att förstå varför riksdagen måste tycka något om överhuvudtaget.

Men tobakslagen är inte bara krånglig och i delar omöjlig. När den infördes följde nya krav på tillstånd för att få lov att överhuvudtaget sälja tobak. Och då passar dessvärre många kommuner på att ta orimligt höga avgifter av näringsidkarna, på upp till 10 000 kronor. Självklart bara möjligt för att det är fråga om en så pass illa sedd kategori som tobak.

Men verkligheten för små entreprenörer är att tobaksvaror av olika sort är en lönsam kategori. Ibland kan ett bra tobakssortiment vara det som håller verksamheten flytande över huvud taget. Det är inte deras fel att en majoritet av riksdagens partier ogillar att det finns rökare eller snusare. Och de ska inte straffas med orimligt höga avgifter för att de saluför ett lagligt sortiment.

De höga avgifterna, som vissa kommuner nu inför, är en påtaglig kostnad för småföretagare. Kanske inte avgörande belopp för större livsmedelsbutiker och bensinstationskedjor. Men det slår hårt mot små närlivsbutiker och lanthandlar, butiker som redan i dag har det svårt. Ett kännbart slag mot små orter som kämpar för att kunna behålla sin mataffär på orten.

Därför har Staffanstorps kommun bestämt att kostnaden som drabbar våra företagare som söker tillstånd inte får överstiga 2 050 kronor. För vi tror inte att bestraffning av näringslivet är rätt väg.

Detta är ett högst medvetet och principiellt grundat beslut. Målet med vår lokala politik är att göra kommunen så näringslivsvänlig som det går. För vi värderar varje entreprenör vi har högt. Nu kräver lagen att alla ska ha tillstånd, och detta kostar offentliga medel att utfärda. Då ser jag det som kommunens självklara ansvar att hålla utgifterna för laglydiga företag så låga som det bara går. Att kommunen anstränger sig att bli så effektiv som möjligt i sin tillståndshantering. Inte passa på att ta ut högre avgifter än nödvändigt från handlaren för att denne bland annat säljer snus.

Christian Sonesson, kommunstyrelsens ordförande (M)  Staffanstorps kommun

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev