torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Nu behövs långsiktiga regler för ordningsvakter

Den senaste tidens händelser kopplade till ordningsvakter och väktare har väckt starka känslor. Oavsett hur enskilda händelser upplevs och bedöms är det angeläget att också betrakta branschen ur ett långsiktigt perspektiv. Vilken roll ska branschen ha i framtidens trygghetsarbete? Behöver utbildning och regelverk förändras? Det skriver Li Jansson, branschchef och vice vd, Säkerhetsföretagen.

Publicerad: 21 februari 2019, 04:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ordningsvakterna regleras av en väldigt gammal lagstiftning från 1970-talet.

Foto: Mostphotos/Mickes Fotosida


Ämnen i artikeln:

SäkerhetOrdningsvakterBrottKriminalitet

Väktare och ordningsvakter rapporterar in 2,6 miljoner händelser varje år. Det motsvarar i snitt 300 händelser per timme, varje dygn, året runt. Med nästan 17 000 väktare och ordningsvakter är antalet anställda idag också fler än antalet poliser i yttre tjänst. Av dessa händelser var 6,2 procent – 161 000 insatser – åtgärder vid brott- och ordningsstörning. Hela 42 procent av dessa ordningsstörningar hanterades med en enkel tillrättavisning. De kvarvarande brott och ordningsstörningarna hanterades med 67 000 avvisningar, 5 000 gripanden och 4 600 omhändertaganden. I 12 300 fall tillkallades polis. Av statistiken kan man med andra ord dra slutsatsen att väktare och ordningsvakter generellt sällan hamnar i situationer som kräver en åtgärd.

Att ordningsvakter har laga stöd att gripa och omhänderta personer är en del av medarbetarnas samhällsuppdrag. Det finns ett antal situationer där människor är en fara för sig själv eller andra. Ordningsvakterna ska alltid försöka lösa en situation med dialog, men när så inte är möjligt behövs också de befintliga regelverken som möjliggör gripanden och omhändertaganden.

Mot bakgrund av den pågående debatten är det även angeläget att påminna om att samhället har förändrats. Det är inte bara det att vissa typer av brott har ökat, även de enskilda brottens karaktär har förändrats. Ett exempel är snatterier och stölder i handeln.  Det som förr ofta var enklare ”tuggummistölder” har idag blivit ett mer systematiskt brott där gärningspersonerna inte sällan bär kniv. Likaså har narkotikabrotten ökat, vilket leder till ökade brott som finansierar missbruk. Missbruket i sig ökar den sociala utsattheten och antalet personer som behöver omhändertas för vård och andra sociala insatser.

Vid sidan av samhällsförändringarna skiftar också branschens uppdrag karaktär, framför allt för ordningsvakter. Allt fler kommuner upphandlar ordningsvakter som arbetar i publika miljöer. Yrkesrollen blir mer komplex och uppdraget handlar i de fallen om att upprätthålla en grundtrygghet på allmänna platser. Samtidigt regleras ordningsvakterna av en väldigt gammal lagstiftning från 1970-talet. Det är väldigt uppenbart att regelverken måste hänga med för att möta samhällsförändringarna.

Vi ser även att förstärkning av utbildningen är viktig. Att säkra att ordningsvakter i publika miljöer också har en väktarutbildning i botten borde vara ett krav. Yrkesrollerna borde också tydligare specialiseras och separeras baserat på vilket uppdrag som ordningsvakten arbetar på.

Säkerhetsföretagen som bransch har därutöver ett ansvar att växa hållbart. Här har upphandlare en viktig roll för att säkra att uppdragen är dimensionerade så att insatser kan utföras med hög kvalitet och möta de arbetsmiljökrav som ställs. En viktig uppgift är också att fortsätta arbeta med ständiga förbättringar i företagen så att ledarskapet och tjänsternas kvalitet utvecklas.

Företagen inom säkerhetsbranschen arbetar dessutom medvetet med att öka mångfalden i branschen. Nästan 15 procent av branschens medarbetare är utlandsfödda, jämfört med 3,6 procent inom polisen. Vissa företag och uppdrag har en betydligt högre andel utlandsfödda än så, såväl i chefsled som bland medarbetare. De medarbetare som har sina rötter i flera generationer i Sverige har dock väldigt ofta vuxit upp på platser som länge haft en mångfald. Varje dag vistas man också i mångkulturella miljöer, vilket skapar en bred och uppdaterad förståelse för det Sverige vi lever i idag.

Säkerhetsföretagen är en bransch vi hoppas samhället inte bara kritiserar, utan också tar till vara. Låt den med rätt förutsättningar kunna växa och utvecklas för att stärka vår trygghet och för att kunna komplettera och avlasta polisen.

Li Jansson, branschchef och vice vd, Säkerhetsföretagen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev