fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Nu är det dags att leverera det som utlovades”

Medan riksdagspartierna pratar om fler vårdplatser blir de färre i regionerna, skriver Sofia Rydgren Stale, Läkarförbundet, som tycker att det är dags att infria vallöften.

Publicerad: 5 december 2022, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundet.

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

Läkarförbundet

Valet är över. Regeringen är på plats. I region efter region blir nya styren klara. Nu är det dags att leverera det som utlovades. Vi väntar. Men framför allt väntar alla patienter i hela Sverige!  

Mätning efter mätning har visat att sjukvården är väljarnas viktigaste fråga, såväl i valet 2022 som i många tidigare val. Inte konstigt, då nästan alla människor kan berätta om en anhörig eller vän som behövt sitta i vårdköer eller tvingats förklara samma sjukdomshistoria för ny vårdpersonal gång efter gång.  

LÄS MER: Högst på SKR-toppens önskelista till regeringen: ”Lasta av bördor” 

Det hördes dock inte så mycket om sjukvården i partiledardebatter och valtal. Under Läkarförbundets nationella vårddebatt i Stockholm den 24 augusti, där sjukvårdspolitiska talespersoner från alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna närvarade, ställde vi därför partierna till svars. Vad ville partierna göra för att hantera problemen i vården? Det visade sig att de på många punkter var överens med såväl varandra som med oss i Läkarförbundet.

Alla partier höll med oss om att alla personer i Sverige ska ha rätt till en fast läkare, för att förbättra kontinuitet och tillgänglighet i primärvården. De delade också vår uppfattning att det krävs att läkarna får ansvar för ett rimligt antal patienter, för att en sådan reform ska bli mer än bara en pappersprodukt.  

Samtliga närvarande partier instämde i att styrningen av vården behöver förbättras. Alla politiker höll även med oss om att det råder brist på vårdplatser och att mer behöver göras för att skapa fler sådana.

I februari i år gjorde M, KD, L och C ett så kallat utskottsinitiativ i riksdagens socialutskott, med krav på åtgärder för vårdens arbetsmiljö och mot bristen på vårdplatser. Där skrev de ”Därför måste i närtid stat, regioner och kommuner medverka till en exceptionell kraftsamling för vården”.  

Dåvarande socialminister Lena Hallengren (S) sa vid ungefär samma tid att ”vården behöver en större kostym”. I en enkät från SVT till riksdagspartierna om sjukvårdspolitiken i april svarade samtliga att de vill ge mer skattepengar till vården.  

I den nyligen presenterade statsbudgeten för 2023 ser vi dock inte mycket av det. Vi välkomnar att man bygger ut satsningen på fler vårdplatser och att flera andra angelägna satsningar förlängs. Men nivån totalt sett är i praktiken oförändrad. Någon ”exceptionell kraftsamling” är det inte fråga om.

Samtidigt är det regionerna som har huvudansvaret för vården. Det är där som den verkliga kraftsamlingen behöver göras. Men de är hårt pressade av inflationen, ökande räntor, en växande pensionsskuld och höjda priser på bland annat el och livsmedel.

Det som är självklart när riksdagspolitikerna pratar med varandra, är inte alls lika okontroversiellt bland deras partikamrater i regionerna där sjukvårdspolitiken genomförs i praktiken. I riksdagen är man överens om att patienter ska ha rätt till fast läkare, och att läkarna ska ha ansvar för ett rimligt antal patienter. Det är dock bara ett fåtal regioner som är på väg dit och i flera händer ingenting. Och medan riksdagspartierna pratar om fler vårdplatser blir de färre i regionerna. Här ser vi en tydlig diskrepans mellan vad man säger nationellt och följsamheten regionalt.

Ingen fråga är viktigare för väljarna än att vården ska fungera. Politikerna har gått till val på och lovat att genomföra flera åtgärder för att nå dit. Det finns därför inte några möjliga bortförklaringar – reformerna måste komma på plats så snabbt det bara går. Läkarförbundet kommer att följa upp partiernas vallöften noga under mandatperioden och hålla koll på att de förverkligas. Vi känner till problemen, och vi har förslag på lösningar. Vi förväntar oss att politikerna lyssnar på professionen.  

Sofia Rydgren Stale
Ordförande Läkarförbundet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Läkarförbundet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev