Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Nordiskt samarbete förenklar och går före

Idag är det möte med Nordiska ministerrådet i Reykjavik på Island. Som minister med ansvar för de nordiska frågorna ska jag försöka bidra till att göra Norden till världens mest integrerade region, skriver utrikeshandelsminister Ann Linde (S).

Publicerad: 7 februari 2019, 10:09

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Få länder i världen har så tät relation som vi i Norden, skriver Ann Linde (S).

Foto: Linus Glanzelius/Regeringskansliet


Ämnen i artikeln:

Handel

Sverige driver på för ett mer hållbart, gränslöst och digitalt integrerat Norden. I det arbetet kommer jag särskilt göra det jag kan för att underlätta för de som vill jobba, plugga, eller driva företag i ett nordiskt grannland.

Vi vet alla känslan när de norska längdskidåkarna spurtar ifrån de svenska, när tre kronor blir utslagna av det finska landslaget, när Islands fotbollslandslag presterar bättre än det svenska eller när vinnarna i handbolls-VM bär rödvita tröjor istället för blågula. Och som vi jublar när Sverige vinner fler OS-guld än våra grannländer. Det är nämligen lätt att se sina syskon som konkurrenter.

Men få länder i världen har så tät relation som vi i Norden. Vi har en gemensam historia, gemensam kultur och många gemensamma värderingar. Tillsammans utgör vi i Norden världens tolfte största ekonomi. Utbyten och samarbeten mellan våra länder och sker varje dag – och på alla nivåer – mellan företag, kommuner, medborgare, myndigheter och civilsamhällesorganisationer.

Vi i Norden har lång erfarenhet av samarbete – och har ofta gått före. Det nordiska samarbetet mellan regeringar och parlamentariker är världens äldsta i sitt slag. Redan på 1950-talet inrättades den nordiska passunionen och den gemensamma arbetsmarknaden. Nordiska ministerrådet spelade en viktig roll för att etablera GSM, eller 2G, som ny världsstandard för mobiltelefoni. Steg för steg har vi integrerats och förenklat för de som bor och driver företag här.

Under 2018 undanröjdes fler hinder – stora som små -- för rörligheten över de nordiska gränserna än någonsin tidigare. Från förbättring av hur arbetslöshetskassan fungerar över gränserna och till att möjliggöra import av norska laxyngel till Sverige. Dessutom har viktiga steg tagits för mer gemensamma byggregler och erkännande av yrkeskvalifikationer. Det är bra.

Jag tror att vi kan göra ännu mer för att möta vår tids utmaningar. Kopplingen behöver bli tydligare mellan de mål vi sätter upp och de resultat vi faktiskt levererar.

Nu arbetar vi tillsammans för att nå statsministrarnas deklaration från maj 2018 om att Norden ska bli världens första integrerade 5G-region. Dessutom pågår ett arbete för att våra olika länders e-legitimation ska fungera i hela vår region.

De nordiska statsministrarna enades i januari om att de nordiska länderna ska bli koldioxidneutrala och skickade en gemensam signal till omvärlden att Norden kollektivt står bakom 1,5-gradersmålet. Nu pågår arbetet med att göra det verklighet.

Nordiska ministerrådet har historiskt spelat en viktig roll som inkubator för vågade nordiska idéer, och en motor för deras genomförande. Ministerrådet borde återigen ta sig an den rollen på ett tydligare sätt. Vi ska inte göra allt – och definitivt inte göra allt själva – men Nordiska ministerrådet ska vara en mobiliserande och understödjande kraft för fördjupat nordiskt samarbete där det bidrar till mest nytta och mervärde.

Ann Linde, utrikeshandelsminister med ansvar för de nordiska frågorna (S)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Handel

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev