Debatt
”Nominera en man och en kvinna till varje styrelsepost”
När de kommunala energibolagens styrelser ska utses behöver fler än Håkan, Magnus och Björn få frågan, anser debattörer från organisationen Kraftkvinnorna.
Publicerad: 19 oktober 2022, 03:30
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Övre raden från vänster: Natalie Sial Berkman, Karin Jönsson, Anna Nordling, Helena Olssén. Nedre raden från vänster: Amira El-Bidawi, Emma Wiesner, Ambra Sannino.
Just nu förhandlas styret för kommuner och regioner runt om i Sverige och partierna ska göra upp om makten för den kommande mandatperioden. Vad få känner till är dock att även nämnduppdrag, styrelseposter och prestigetitlar ligger på förhandlingsbordet. Ordförandeskap i det kommunala parkeringsbolaget kan bytas mot en plats i stadsbyggnadsnämnden och så vidare.
Eftersom förhandlingarna går fort och sällan med den insyn och mediabevakning som man hade kunnat önska, är det lätt att glömma bort den viktiga maktfördelningen som nu sker på lokal nivå. Kraftkvinnorna, en organisation som verkar för jämställdhet i energibranschen, vill därför särskilt understryka vikten av tillsättningarna till Sveriges 160 kommunala energibolag.
LÄS MER: Så kapade Söderhamn energinotan: ”Vi har gått med nästan 15 miljoner i vinst”
Till att börja med kan vi konstatera att energibranschen än så länge är långt ifrån jämställd. I Kraftkvinnornas senaste jämställdhetsundersökning, där vi granskar 284 bolag i energibranschen, ser vi att över hälften av alla företag i energibranschen inte lyckas samla ihop en enda jämställdhetspoäng av fyra möjliga utvärderingsgrunder: jämställd medarbetarkår, jämställd styrelse eller att ha en kvinna som ordförande eller vd. Undersökningen visar också att toppositioner till stor del innehas av män. De vanligaste namnen på vd är fortfarande Anders, Johan och Stefan och enbart Anna finns med bland topp tio.
Värst är dock energibolagens styrelser. Den genomsnittliga styrelsen för ett bolag i energibranschen består av sex män och två kvinnor. Hela 20 procent av bolagen har inte en enda kvinna i sin styrelse. Inte ett enda namn som normalt bärs av kvinnor finns med bland de tio vanligaste namnen på styrelseordförande. Detta är ett resultat under all kritik.
Politiken har ett tydligt, direkt ansvar för detta. Många av energibolagen drivs nämligen i kommunal ägo och nästan hälften av de granskade styrelserna är politiskt sammansatta. Det vill säga: det är lokalpolitikerna som bestämmer vilka som ska ingå i dessa styrelser och det är dessa styrelseposter som just nu förhandlas om i kommunhus runt om i Sverige. Det ger kommunpolitikerna i Sverige just nu ett unikt tillfälle att höja ribban för jämställdhetsarbete i hela energibranschen.
Vi i Kraftkvinnorna har därför tre konkreta önskemål av våra kommunpolitiker som just nu förhandlar energibranschens framtid:
1. Prioritera och uppvärdera styrelseuppdragen i våra energibolag. Ett styrelseuppdrag i det kommunala energibolaget bör ses som ett hedersuppdrag. Att nominera en person till detta uppdrag bör därför föregås av noga övervägande och stor eftertanke.
2. Tillsätt jämställt. Vi föreslår att varje parti ska nominera en man och en kvinna till varje styrelsepost. Behöver partierna hjälp att hitta kvinnor att nominera är Kraftkvinnorna gärna behjälpliga i processen!
3. Vidga era nätverk. När styrelser ska tillsättas är det lätt att gamla trotjänare belönas eller återväljs. Vi i Kraftkvinnorna tror att det vore nyttigt både för partierna och energibranschen att vidga sin rekryteringsbas för att inte fastna i gamla hjulspår. Ska listan med ordförande utvidgas till fler än Håkan, Magnus och Björn, så måste fler ha fått frågan eller ens chansen att anmäla intresse.
Jämställdhet är inte raketforskning. Att energibolagen presterar dåligt i jämställdhetsmätningar beror på att frågan länge varit lågt prioriterad och att styrelser sätts samman utan tillräcklig eftertanke. Nu har lokala politiska partiföreträdare runt om i Sverige chans att åstadkomma konkret förändring och gå från ord till handling. Resultatet kommer att påverka hela energibranschen de kommande fyra åren. Låt oss höja ribban och ta stora steg mot en mer jämställd energibransch redan nu i höst.
Samtliga undertecknare är medlemmar i Kraftkvinnornas styrelse.
Helena Olssén, Mälarenergi Elnät
Emma Wiesner (C), Europaparlamentariker
Natalie Sial Berkman, Vattenfall
Karin Jönsson, Eon
Amira El-Bidawi, Världsbanken
Anna Nordling, WSP
Ambra Sannino, DNV
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.