Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Ni sätter Järfälla på kartan – i negativ bemärkelse

Moderaterna i Järfälla förväxlar ”passivitet” med ”ansvar”. Deras hyllning till åtstramningar är inget annat än ett skenheligt försvarstal för att släta över sina egna misslyckanden, replikerar de socialdemokratiska oppositionsråden ​​​Eva Ullberg och Bengt Harju.

Publicerad: 3 december 2020, 13:18

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Två år med Moderaterna har lett till nedskärningar i skolan, en ansträngd äldreomsorg, en ökad arbetslöshet och stagnation i näringslivsutvecklingen, skriver ​​​Eva Ullberg och Bengt Harju.

Foto: Michael Folmer/Mostphotos


Vi vill inte sätta Järfälla på kartan utropar Moderaterna i Järfälla. Resonemanget tycks gå ut på att det bästa sättet att stärka välfärden är att göra just ingenting alls. Det är en bekväm slutsats för politiker utan vare visioner eller ambitioner, problemet är bara att det inte är sant.

Självklart ska kommunens grundläggande uppdrag – skola, vård och omsorg – alltid vara högsta prioritet. Det handlar om att säkra medborgarnas rätt till den samhällsservice som man kan förvänta sig i en välfärdsstat. Men trots två år av hängiven dedikation till sin filosofi – att inte göra någonting – har Moderaterna misslyckats med att ge välfärden vad den behöver. Två år med Moderaterna har lett till nedskärningar i skolan, en ansträngd äldreomsorg, en ökad arbetslöshet och stagnation i näringslivsutvecklingen. Man hade kunnat tro att det skulle få Moderaterna att ompröva sin analys. Men nej, i stället kommer fram till att problemet är att de inte har lutat sig tillbaka tillräckligt djupt.

Deras grundläggande misstag är att de inte förstår att tillväxt och välfärd hänger ihop. Det är ganska enkel matematik. En kommun med ambitioner attraherar företag som skapar jobb och högre skatteintäkter. När tillväxten avstannar, uppdrag läggs på hög och projekt ställs in, skapar det en osäkerhet bland investerare som hade tänkt etablera sig i kommunen.

Prisvärda bostäder och faciliteter, eller ”pr-satsningar” som Moderaterna kallar det, är ett måste för att skapa förutsättningar att hantera den befolkningsökning som följer av ökad tillväxt. Det primära syftet med byggnationer är att människor ska ha någonstans att bo och tillgång till god samhällsservice, inte att störa det slumrande kommunalrådet med jobbiga klippa-band-event.

Faktum är att Moderaterna i allra högsta grad håller på att sätta Järfälla på kartan. Vi rasar på 78 placeringar i den senaste rankingen över företagsklimat. Vi har bland de sämsta lönerna för undersköterskor länet och bland de med högst andel timanställda på våra äldreboenden i hela landet, ändå vägrar Moderaterna att lägga en krona mer på äldreomsorgen än vad de tvingas till av regeringen. Lärarförbundet placerar oss på plats 260 av 290 kommuner i sin ranking, ändå gör de nedskärningar på skolan i sin nyss antagna budget.

Ni sätter Järfälla på kartan, men kanske inte på det sätt som ni trodde att er slummer skulle leda till. Det är dags att vakna nu.

Eva Ullberg, oppositionsråd och gruppledare för Socialdemokraterna i Järfälla

Bengt Harju, oppositionsråd, Socialdemokraterna i Järfälla

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev