Debatt
”Ni ger en föråldrad bild av skolans it-miljö”
Att kommuner själva bygger egna tekniska lösningar är sällan ett klokt sätt att använda skattemedel på. Om det som utvecklas dessutom säljs vidare, kan det vara i strid med intentionerna i kommunallag och konkurrenslag, replikerar Jannie Jeppesen, vd för Swedish Edtech Industry.
Publicerad: 4 november 2020, 16:30
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
”Moderniseringsresan vi just nu genomför i sektorn måste vi göra tillsammans, så var med och delta i det nationella arbetet. Det är den hållbara vägen fram, som kommer göra skillnad för alla.” Foto: Cherezov Kirill/Colourbox
Tack Peyman Vahedi och Peter Hellgren för att ni ger oss möjligheten att korrigera er bild av läget kring datahantering i skolan. Bilden bygger på några missuppfattningar kopplat till skolans it-infrastruktur. Er slutsats är att det är dags att se över regelverken. Vårt svar är att vi är mitt i ett tekniksprång där man nu gör sig av med förlegade system ute i kommunerna och bygger lösningar som leder till precis det ni önskar – tillgänglig data som hanteras effektivt och säkert.
Vi tycker att bilden ni målar upp är en föråldrad bild av hur skolornas it-miljö kan se ut i dag. Ni beskriver att man ber om att få ut sin data manuellt, vilket tyder på att ni har äldre system i kommunen där kravställningen varit sådan att ni nu måste hantera data manuellt eller via kostsamma integrationer. Så behöver det inte vara.
I dag finns moderna it-lösningar där systemen samverkar, som fokuserar på interoperabilitet, vilket ger möjlighet att få tillgång till och dela sin data på ett säkert och smidigt sätt, för självklart äger kommunen sin data. Tillgång till data kostar inte, men att utveckla, drifta och förvalta den infrastruktur som krävs för säker hantering av den, är något man som kommun betalar leverantörerna för. För att stödja kommuner i det tekniksprång som behövs här, har vi tagit fram ett inköpsstöd, eftersom det behövs tydliga kravställningar på vad det är verksamheten behöver och hur de olika systemen ska kommunicera med varandra, hur utbyte av data ska ske. Titta gärna på det.
Men för att ge vår bild måste vi nog backa bandet. Digitaliseringen i det svenska skolväsendet har pågått i mer eller mindre tre årtionden, där fokus gått från digitalisering av den fysiska infrastrukturen, till digitalisering av skolans processer och rutiner och digital kompetens som ett eget kunskapsområde. Sverige var sist ut med en nationell digital strategi för skolan i Norden. Vi har alltså inte haft någon samordning av de grundläggande it-standarderna, vilket har lett till flera hål i skolans it-infrastruktur. Hål som vi nu lagar tillsammans – bransch, myndigheter, organisationer och huvudmän.
Vi är i ett tidevarv där vi gemensamt jobbar intensivt med den mjuka infrastrukturen – med regelverk, standarder, begrepp och tekniska protokoll som gör det möjligt för olika program och plattformar att fungera tillsammans och utbyta data. Skolan hanterar en mängd data och en hel del känslig sådan om både personal, vårdnadshavare och elever. Kommuner behöver därför betala för tjänster som hanterar, lagrar, administrerar och analyserar data på ett säkert och tryggt sätt.
Det finns dessvärre alltför många exempel på hur samma data lagras på flera olika ställen och hanteras manuellt, vilket ökar risken för säkerhetsincidenter. Det här beror dels på att man har äldre system och dels på egenutvecklade plattformar, där man inte har expertis eller ekonomi att bygga rätt.
Att kommuner själva bygger egna tekniska lösningar, är sällan ett klokt sätt att använda skattemedel på. Om det som utvecklas dessutom säljs vidare, kan det vara i strid med intentionerna i kommunallag och konkurrenslag.
Det måste vara experterna som bygger systemen, eftersom de har kunskapen och kan investera i en säker teknikutveckling. Och det ska vi självklart göra tillsammans med experterna på verksamheten, skolan. Moderniseringsresan vi just nu genomför i sektorn måste vi göra tillsammans, så var med och delta i det nationella arbetet. Det är den hållbara vägen fram, som kommer göra skillnad för alla.
Jannie Jeppesen, vd för branschorganisationen för utbildningsteknologi Swedish Edtech Industry
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.