onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”När ska vänstern sluta se äldre och barn som en slasktratt för integration?”

Välfärdens kärna är för värdefull för att agera siffertrix-sluss för makthungriga sossar, skriver Rebecca Weidmo Uvell, riksdagskandidat för Moderaterna i Stockholms Stad

Publicerad: 15 september 2021, 17:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Pressbild


Ämnen i artikeln:

ÄldreGymnasiebehörighetIntegrationspolitik

För att lösa problemet med att för många inte kommer in på gymnasiet föreslog nyligen utbildningsminister Anna Ekström (S) att helt sonika sänka kraven på att komma in. Ett anmärkningsvärt förslag på många sätt, inte minst för att Ekström själv varit generaldirektör på Skolverket. 

När Ekström var generaldirektör släppte Skolverket 2012 rapporten ”Likvärdighet i grundskolan” där de konstaterade att medan resultatet för infödda elever inte sjunkit mer än marginellt och gapet mellan infödda och infödda till utlandsfödda föräldrar minskat så hade resultaten för utlandsfödda en kurva rakt ned. Redan då var orsaken till skolans sjunkande resultat en konsekvens av utlandsfödda barn. 

LÄS OCKSÅ: Utbildningsministern öppnar för att sänka tröskeln till gymnasiet 

Ju äldre elever är när de kommer till Sverige desto sämre lyckas de. Ändå trycks de snabbt in i vanliga klasser efter språkintroduktion. Trots att det mest rimliga hade varit särskilda klasser och kanske även skolor för utlandsfödda elever, tills de är så duktiga att de klarar svensk klass, vill man av statistiska skäl och det vanliga ”det är synd om”-skälet baxa in dem i den vanliga svenska skolan så fort det bara går. På bekostnad av de övriga elevernas kvalitet på utbildningen. 

Men så här ser desperationens politik ut, den där alla verkliga lösningar tagit slut. Och även viljan, Då tar man till sådana här befängda idéer. 

Tyvärr är detta bara ett symptom på en mycket värre sjuka - välfärden som integrationsslask. Så har Socialdemokraterna och Miljöpartiet sett på kärnan i välfärdssamhället länge. Som ett ställe där man kan trycka in folk från all sorts tråkig statistik man vill bli av med för att siffrorna ska snyggas till. 

Se på äldrevården i Sverige, som består av hemtjänst samt äldreboenden. Enligt en rapport från fackförbundet Kommunal, ”Mångfald inom äldreomsorgen” från 2013 är i snitt var fjärde anställd i landet utlandsfödd. I Stockholm är det varannan. 

I juni 2018 gjorde förbundets tidning Kommunalarbetaren en granskning om språkproblem inom äldreomsorgen. Enligt den har svensk äldrevård stora problem med språket - folk kan helt enkelt alldeles för dålig svenska. I Stockholm finns det folk som arbetat 15 år inom äldreomsorgen men som ändå inte kan tillräckligt bra svenska enligt Socialstyrelsens riktlinjer. 

Vad gjorde regeringen åt det? Hittade på låtsas-jobbet Extratjänster. Som var en 100 procent av staten betald anställning som just kommuner och myndigheter inte bara fick, de hade krav från regeringen att ta emot. Så kommunerna tog emot pengarna och tryckte in ännu fler utlandsfödda i framför allt välfärden. Att covid-19 spreds så fort på äldreboenden har bland annat med detta att göra. En massa anställda som helt enkelt inte förstår svenska tillräckligt bra för att kunna följa reglerna. 

LÄS OCKSÅ: Miljarder till matchning och extratjänster 

När ska vänstern sluta se våra äldre och våra barn som en slasktratt för integration?

Vi måste tala klarspråk här. Välfärdens kärna är för värdefull för att agera siffertrix-sluss för makthungriga sossar att vinna ännu ett val. Våra barn har inte någon uppgift att integrera alla hundratusentals utlandsfödda barn i skolan. De har bara uppgiften att själva klara skolan så bra de kan. 

Men de desperata åtgärderna blir tyvärr bara ännu fler. I Filipstad där Socialdemokraterna styr har de som i flera andra S-styrda kommuner med integrationsproblem bestämt sig för att tvångsblanda barnen. De stängde skolor och tvingar nu Filipstads svenska barn att ta ansvar för integrationen. Det är de som ska lära de andra svenska och motivera dem att studera. 

LÄS OCKSÅ: Malcom Kyeyune: Det är varken rättvist eller logiskt att bli arg på föräldrarna i Filipstad 

Att sänka kraven för att få jobba med livets sköraste och för att få behörighet till gymnasiet är olika uttryck av samma sak – man är inte intresserad av att lösa några problem utan skyfflar undan dem under mattan. 

Politiker måste sluta betrakta välfärdens kärna – äldreomsorgen och skolan – som en lekstuga att fixa till statistik i.

Rebecca Weidmo Uvell
Riksdagskandidat för Moderaterna i Stockholms Stad

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev